Obserwuj w Google News

Żurek wielkanocny: przepis. Jak przygotować żurek wielkanocny? [PRZEPIS MAGDY GESSLER I EWY WACHOWICZ]

Paweł Żurek
3 min. czytania
19.04.2019 12:22

Przepisu na żurek wielkanocny co roku, gdy tylko zbliżają się święta Wielkiej Nocy, szuka wiele osób. Wbrew powszechnej opinii tradycyjna wielkanocna potrawa nie jest wcale bardzo trudna do przyrządzenia. jest bardzo trudny do zrobienia. Poniżej znajdziecie prosty przepis na żurek wielkanocny.

Żurek wielkanocny: przepis. Jak przygotować żurek wielkanocny? [PRZEPIS MAGDY GESSLER I EWY WACHOWICZ]
fot. Pixabay.com

Żurek na Wielkanoc: przepis. Jak przyrządzić wielkanocny żurek? Jakie są przepisy na żurek wielkanocny? Zbliżają się święta, więc coraz więcej osób szuka informacji dotyczących przepisów na tradycyjne wielkanocne potrawy. Poniżej przedstawiamy instrukcję "sporządzenia" jednej z nich - żurku. Powyżej znajdziecie także krótki filmik - jak zrobić mazurek krok po kroku.

>>  Wielkanocne PRZEPISY Ewy Wachowicz - przepisy na łatwe i szybkie potrawy

Żurek na Wielkanoc: przepis. Jak zrobić żurek wielkanocny i co to jest?

Żurek wielkanocny według tradycyjnych przepisów powinien być gotowany na naturalnym zakwasie. Do zupy mają być też dodane jaja, kiełbasa, majeranek oraz pietruszka. Jednak przepis na wielkanocny żurek jest różny w każdym rejonie Polski. Sprawdzamy jakie są najbardziej popularne przepisy na przyrządzenie żurku: wg. Magdy Gessler czy Ewy Wachowicz.

>>  Wielkanocne przepisy Magdy Gessler - najlepsze przepisy na święta wielkanocne Gessler

Jak zrobić żurek wielkanocny? Przepis Ewy Wachowicz

Przepis wielkanocny Ewy Wachowicz na żurek zamieszczamy poniżej. Do wykonania świątecznego specjału będą potrzebne m.in. przepiórcze jaja, białe kiełbasy czy suszony prawdziwek.

Składniki:

  • 6 białych kiełbas
  • zakwas
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 kapelusz suszonego prawdziwka
  • liść laurowy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • oliwa do smażenia
  • jajka przepiórcze
  • natka pietruszki

 Cebulę należy pokroić w drobną kostkę i przypiec na maśle w wysokim garnku. Następnie dodajemy posiekany czosnek i wszystko razem przesmażamy. Zalewamy ok. 2 l wody, dorzucamy kapelusz suszonego prawdziwka, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego i roztarty w dłoniach suszony majeranek. Dodajemy białą kiełbasę, przykrywamy i zagotowujemy. Następnie ugotowaną kiełbasę przekładamy na ciepły talerz. Do garnka wlewamy zakwas na żur (tyle, by zupa była wystarczająca kwaśna i gęsta). Przykrywamy i zagotowujemy. Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na patelni. Przecedzamy żur i przyprawiamy go solą i pieprzem. Podajemy z usmażoną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem przepiórczym. Na talerzu dekorujemy natką pietruszki.

>>  Wielkanocne PRZEPISY Siostry Anastazji - szybkie przepisy na potrawy na Wielkanoc

Żurek wielkanocny - przepis Magdy Gessler

Poniżej przedstawiamy przepis na wielkanocny żurek Magdy Gessler.

Składniki na żurek Magdy Gessler:

•      350 g mąki razowej

•      1 l wody

•      4 ząbki czosnku

•      3 liście laurowe

•      5 kulek ziela angielskiego

•      5 prawdziwków

•      1 łyżka masła

•      1 l bulionu warzywnego

•      250 ml śmietany

•      4 jajka

•      300 g białej kiełbasy

•      natka pietruszki

•      sól, pieprz

•      majeranek

•      chrzan (opcjonalnie)

Żurek według przepisu Magdy Gessler: wykonanie

Jak ugotować zakwas na żur: do dużego garnka wsypać mąkę i zalać ją sporą ilością wrzącej wody, do uzyskania gładkiej masy. Dolać pozostałą wodę, dodać 3 ząbki czosnku oraz liście laurowe i ziele angielskiej. Garnek obwiązać gazą, przykryć i odstawić na 72 godziny. Po tym czasie przerzedzić zakwas.

Prawdziwki smażyć na maśle, zalać bulionu do czas aż grzyby będą miękkie. Dodać zakwas,  żur, wyciśnięty czosnek oraz majeranek.

Ugotować jajka i kiełbasę, pokroić. Do żurku dodać natkę pietruszki.

RadioZET.pl/PZ