Oceń
Wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz - najlepsze przepisy na łatwe i szybkie potrawy wielkanocne. Co podać w święta? Jakie dania przygotować dla bliskich? Przedstawiamy najlepsze przepisy wielkanocne Ewy Wachowicz.
Wielkanocne przepisy dietetyczne - święta w wersji fit
Ewa Wachowicz zawodowo na szklanym ekranie zadebiutowała chwilę po zdobyciu tytułu Najpiękniejszej Studentki Świata. W Telewizji Polsat pracowała jako spikerka, a także prowadziła program "100 procent dla stu". Następnie założyła własną firmę Ewa Wachowicz - PROMISS i już jako niezależna producentka telewizyjna zrobiła swój pierwszy program - "Poradnik imieninowy". W 1998 roku rozpoczęła produkcję programu "Podróże Kulinarne Roberta Makłowicza", który nadawany był przez dziesięć lat. W 2007 roku zaczęła produkować autorski program kulinarny "Ewa gotuje".
Poniższe przepisy wielkanocne Ewy Wachowicz pochodzą ze strony internetowej ewawachowicz.pl.
Wielkanocne przepisy Magdy Gessler - czyli świąteczne rewolucje w kuchni
Wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz - najlepsze przepisy na święta
Poniżej przedstawiamy wielkanocny przepis Ewy Wachowicz na sałatkę z selera i ananasa. Jej wykonanie jest bardzo proste i nie zajmie dużo czasu. Uśmiech na twarzach bliskich i szczęśliwe brzuchy gwarantowane :)
Składniki:
- 2 słoiczki selera marynowanego
- 1 por
- 1 puszka ananasa
- 1 szklanka majonezu
- 5 jajek
- sól i pieprz
Wykonanie: Na początku gotujemy jaja na twardo. Następnie wkładamy je do zimnej wody i gdy tylko się zagotują, trzymamy je w ukropie przez 8-10 minut. Po ugotowaniu należy obtłuc skorupki, a jajka zanurzyć w zimnej wodzie po to, by łatwiej było je obrać. Seler przekładamy ze słoików na sito i lekko odciskamy. Warzywa trzeba pozbawić nadmiaru marynaty. W przeciwnym wypadku sałatka będzie kwaśna. Następnie długie wstążki selera należy posiekać na mniejsze kawałki. Z kolei ananasa odsączamy z syropu i dzielimy na cząstki. Pora należy pokroić na drobne kawałki i sparzyć na sicie gorącą wodą. Wystudzone oraz obrane jaja trzeba przekroić na pół. Żółtka wkładamy do miski, a białka siekamy w drobną kostkę. Następnie żółtka rozcieramy pałką, dodając po łyżce majonezu. Jak sos zrobi się gładki, należy wrzucić wszystkie pokrojone składniki i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać sól i pieprz.
Stół wielkanocny - co powinno się znaleźć na świątecznym stole? [POTRAWY]
Żurek na Wielkanoc - PRZEPIS Ewy Wachowicz
Przepis wielkanocny Ewy Wachowicza na żurek zamieszczamy poniżej. Do wykonania potrawy potrzebne będą m.in. przepiórcze jaja, białe kiełbasy czy suszony prawdziwek.
Składniki:
- 6 białych kiełbas
- zakwas
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 kapelusz suszonego prawdziwka
- liść laurowy
- kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- oliwa do smażenia
- jajka przepiórcze
- natka pietruszki
Wykonanie: Cebulę należy pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle w wysokim garnku. Następnie dodajemy posiekany czosnek i wszystko razem przesmażamy. Zalewamy ok. 2 l wody, dorzucamy kapelusz suszonego prawdziwka, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego i roztarty w dłoniach suszony majeranek. Dodajemy białą kiełbasę, przykrywamy i zagotowujemy. Następnie ugotowaną kiełbasę przekładamy na ciepły talerz. Do garnka wlewamy zakwas na żur (tyle, by zupa była wystarczająca kwaśna i gęsta). Przykrywamy i zagotowujemy. Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na patelni. Przecedzamy żur i przyprawiamy go solą i pieprzem. Podajemy z usmażoną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem przepiórczym. Na talerzu dekorujemy natką pietruszki.
Wielkanoc - przepis Ewy Wachowicz na makowiec z jabłkami
Składniki:
- 130g masła
- 300g cukru pudru
- 6 jajek
- szczypta soli
- 250g maku namoczonego w mleku
- 6 łyżek kaszy manny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100g orzechów włoskich
- 400g jabłek
- polewa czekoladowa
- orzechy włoskie (do dekoracji)
Wykonanie: Na początku należy utrzeć masło z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy po łyżce maku (sparzonego mlekiem i zmielonego dwa razy). Mieszamy. Dodajemy po łyżce kaszy manny, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Później należy wmieszać posiekane orzechy włoskie i jabłka utarte na tarce jarzynowej. Dodajemy także pianę z białek - ubitą ze szczyptą soli. Przekładamy do tortownicy bądź małej blaszki. Pieczemy przez ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni. Na końcu oblewamy płynną czekoladą i dekorujemy połówkami orzechów.
Smacznego!
Jajka faszerowane wielkanocne: pieczarkami, szynką, serem, łososiem, tuńczykiem, awokado [PRZEPISY]
RadioZET.pl/JW
Oceń artykuł