Wielkanocne PRZEPISY Siostry Anastazji - szybkie przepisy na potrawy na Wielkanoc
Wielkanocne przepisy Siostry Anastazji, czyli gotuj z Siostrą Anastazją i Salomeą. Choć do świąt pozostało jeszcze trochę czasu to już teraz wiele osób, które nie wie, co położyć na wielkanocnym stole, szuka prostych i szybkich przepisów na Wielkanoc Siostry Anastazji. Poniżej zebraliśmy dla was przepisy na jajka nadziewane sosem tatarski, babkę z brzoskwiniami oraz baranka wielkanocnego.
Wielkanocne przepisy Siostry Anastazji - najlepsze przepisy na potrawy na Wielkanoc. Jak zrobić jaja nadziewane z sosem tatarskim, baranka wielkanocnego czy babkę z brzoskwiniami? Szybkie i proste przepisy na Wielkanoc Siostry Anastazji zamieszczamy w tym artykule. Powyżej znajdziecie także krótki filmik - jak zrobić mazurek krok po kroku.
» Wielkanocne przepisy Magdy Gessler - czyli świąteczne rewolucje w kuchni «
Siostra Anastazja jest zakonnicą, która od kilkunastu lat kształtuje kuchnię w polskich domach. Nie wprowadza rewolucji, a czerpie z tradycji to, co najlepsze i sprawia, że potrawy są jeszcze smaczniejsze. Jest doceniana przez czytelników, o czym świadczy liczba sprzedanych książek Siostry Anastazji - 4000 000 egzemplarzy. Przepisy Siostry Anastazji wielkanocne i nie tylko można przyrządzić z produktów ogólnodostępnych i są doskonałe na każdą kieszeń. Wszystkie poniższe przepisy pochodzą ze strony siostra-anastazja.pl
» Wielkanocne przepisy dietetyczne - święta w wersji fit «
Wielkanocne przepisy Siostry Anastazji - najlepsze PRZEPISY na Wielkanoc
Wielkanocny przepis siostry Anastazji na jaja nadziewane z sosem tatarskim zamieszczamy niżej. Sprawdź tę świąteczną propozycję!
Składniki:
- 5-6 jaj
- 10-15 dag szynki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
Wykonanie: Na początku gotujemy jaja na twardo, obieramy, kroimy wzdłuż i wybieramy żółtka. Następnie żółtka mielimy razem z szynką, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i dobrze mieszamy. Połówki białek wypełniamy masą i układamy na półmisku według własnych preferencji.
› Sos tatarski
Składniki:
- 1 słoik majonezu
- 2-3 ogórki kiszone
- 1/2 słoika groszku zielonego
- 1 słoik marynowanych pieczarek
- natka pietruszki lub szczypiorek
Wykonanie: Obrane ogórki oraz pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy groszek, majonez i dokładnie mieszamy. Następnie doprawiamy konsystencję. Aby uzyskać większa ostrość, można dodać odrobinę musztardy. Dla złagodzenia smaku natomiast - jogurt naturalny lub kwaśną śmietanę. Sosem polewamy jajka oraz posypujemy drobno posiekaną zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.
Jajka faszerowane wielkanocne: pieczarkami, szynką, serem, łososiem, tuńczykiem, awokado [PRZEPISY]
Wielkanoc - przepisy Siostry Anastazji na święta wielkanocne
Poniżej zamieszczamy przepis wielkanocny Siostry Anastazji na wielkanocnego baranka. Zachęcamy do wypróbowania!
› Ciasto
Składniki:
- 15 dag margaryny
- 20 dag cukru kryształu
- 35 dag mąki
- 4 jaja
- 8 łyżek słodkiego mleka
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
Wykonanie: Najpierw ucieramy margarynę z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Przygotowujemy formę w kształcie baranka, smarujemy ją tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy ciasto do połowy formy w kształcie przodu baranka i przykrywamy drugą formą stanowiącą tył baranka. Pieczemy w piekarniku ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy ciasto z formy. Po dwóch dniach oczyszczamy z bułki tartej i zdobimy baranka lukrem.
› Lukier z białek
Składniki:
- 6 białek
- 60 dag cukru pudru
- sok z cytryny
Wykonanie: Białko z cukrem ucieramy wałkiem w misce, aż do powstania gęstej masy. Następnie dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Jeśli w trakcie ucierania zauważymy, że lukier jest za rzadki, możemy dosypać więcej cukru pudru. Lukier należy nakładać szprycą do tortu, imitując wełnę zwierzątka.
Przepisy wielkanocne Siostry Anastazji - prosty i szybki przepis na babkę z brzoskwiniami
Składniki:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru kryształu
- 25 dag margaryny
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki likieru
- adwokat
- 5 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- starta skórka z 1 cytryny
Wykonanie: Początkowo należy zagotować margarynę, olej, cukier, likier i wodę. Następnie studzimy, dodajemy żółtka, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i startą skórką z cytryny. Na końcu delikatnie wmieszamy sztywno ubitą pianę z białek.
› Dodatek
- 5 połówek brzoskwiń z syropu
Wykonanie: Brzoskwinie kroimy w kostkę.
Przygotowanie do pieczenia: Ciasto wylewamy do formy na babkę. Następnie wierzch równomiernie przykrywamy kawałkami brzoskwiń. Pieczemy ok. 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Życzymy smacznego!
» Wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz - co podać w święta? «
RadioZET.pl/JW