0
topscrollRun:
Obserwuj w Google News

Wielkanocne przepisy Magdy Gessler 2021 - najlepsze przepisy na Wielkanoc Magdy Gessler

3 min. czytania
11.03.2021 15:31

Wielkanocne przepisy Magdy Gessler rokrocznie na przełomie marca i kwietnia poszukiwane są przez wiele osób, które jak najlepiej chcą przygotować się do świąt. Poniżej zebraliśmy dla was najlepsze przepisy na Wielkanoc Magdy Gessler, które są szybkie i proste. Sprawdźcie nasze propozycje.

Wielkanocne przepisy Magdy Gessler - najlepsze przepisy na święta wielkanocne Gessler
fot. LUKASZ GDAK/PolskaPress/EASTNEWS

Wielkanocne przepisy Magdy Gessler - najlepsze przepisy na święta wielkanocne Gessler. Jak zrobić mazurek, pasztet domowy i jajową ze szczawiem? Zebraliśmy dla was łatwe i proste przepisy na potrawy na Wielkanoc. Wszystkie zamieszczone poniżej przepisy pochodzą ze strony smakizycia.pl. Powyżej znajdziecie także krótki filmik - jak zrobić mazurek krok po kroku.

Magda Gessler to jedna z najpopularniejszych polskich restauratorek. Jest właścicielką oraz współwłaścicielką kilkunastu restauracji, m.in. POLKA, Słodki... Słony, czy Zielnik. Od kilku lat prowadzi program "Kuchenne rewolucje", a także zasiada w jury polskiej edycji MasterChefa.

Przepisy na Wielkanoc Magdy Gessler - łatwe i szybkie przepisy

Poniżej zamieszczamy proste i szybkie przepisy wielkanocne Magdy Gessler. Restauratorka proponuje przepis na jajową ze szczawiem.

Składniki:

  • włoszczyzna: 250g
  • szczaw: 150g
  • woda: 1,5l
  • mąka: 2-3 łyżki
  • mleko: 250ml
  • żółtka: 1-2
  • sol (do smaku)

Wykonanie: Na początku obieramy i myjemy warzywa. Następnie zalewamy je wrzącą wodą, dodajemy 10g masła oraz sól i gotujemy. W tym czasie przygotowujemy szczaw - myjemy, odcinamy korzonki, a połowę miksujemy. Drugą połowę natomiast należy włożyć do wazy tuż przed podaniem zupy. Następnie zmiksowany szczaw gotujemy w niewielkiej ilości wody. Odcedzamy wywar z warzyw, łączymy go z mlekiem wymieszanym z wodą i zagotowujemy. Potem dodajemy ugotowany szczaw i sól. Przed podaniem dokładnie mieszamy z surowymi żółtkami i roztartym masłem. Zupa smakuje doskonale z mięsnymi pulpetami, grzankami, z lanym ciastem, jajami na twardo lub ziemniakami.

Jajka faszerowane wielkanocne: pieczarkami, szynką, serem, łososiem, tuńczykiem, awokado [PRZEPISY]

Przepisy na święta wielkanocne Magdy Gessler - przepis na pasztet domowy

Przepis wielkanocny Magdy Gessler na pasztet domowy zamieszczamy poniżej.

Składniki:

  • podgardle wieprzowe: 300g
  • łopatka wieprzowa: 500g
  • wątróbka wieprzowa: 300g
  • wołowina (pręga lub łata): 500g
  • grzyby suszone: 100g
  • cebula: 2 sztuki
  • jajka: 5 sztuk
  • mleko: 0,5l
  • czerstwe bułki: 2 sztuki
  • smalec: 100g
  • ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz (do smaku)

Wykonanie: Mięso, oprócz wątróbki, należy obsmażyć na smalcu na silnym ogniu. Następnie przełożyć do rondla i zalać wodą, pamiętając o tym, by dodać tylko tyle wody, aby mięso było przykryte. Dodajemy namoczone wcześniej grzyby, kilka ziaren ziela i jałowca oraz kilka listków laurowych. Dusimy mięso, aż będzie bardzo miękkie, prawie rozpadające się. Dopiero wtedy dodajemy wątróbkę i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Bułki moczymy w mleku. Mięsa, grzyby oraz bułkę przepuszczamy trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Za ostatnim razem należy użyć sitka o mniejszych otworach. Do masy dodajemy jajka i starannie wyrabiamy, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Następnie napełniamy foremki (3 keksówki, po ok. 1 kg każda) i pieczemy przez 90 minut w temperaturze 160 stopni.

Wielkanocne przepisy dietetyczne - święta w wersji fit

Wielkanocne przepisy Magdy Gessler - mazurek różany ucierany

Składniki:

  • mąka pszenna: 300g
  • masło: 200g
  • cukier: 100g
  • żółtka: 4
  • woda
  • konfitura z dzikiej róży: 1 słoik
  • cukier do polewy: 200g
  • sok z cytryny

Wykonanie: Początkowo zagniatamy mąkę z cukrem i masłem, dodając ugotowane na twardo i przetarte żółtka. Można dolać troszkę chłodnej wody, jeśli ciasto jest zbyt twarde. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim posmarowaną wcześniej masłem blachę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim spód mazurka na złoty kolor. Upieczony smarujemy grubo konfiturą z róży. Następnie przygotowujemy masę. W rondelku rozpuszczamy cukier z połową szklanki konfitury i sokiem z cytryny. Mieszany aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Kiedy masa przestygnie, wylewamy ją na nasz mazurek. Trochę masy zostawiamy do dekoracji. Odstawiamy na kilka godzin do zastygnięcia, a na końcu dekorujemy.

Smacznego!

Wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz - co podać w święta?

RadioZET.pl