0
topscrollRun:
Obserwuj w Google News

Catering świąteczny od Magdy Gessler. Od ceny makowca i pierogów można osiwieć

3 min. czytania
21.11.2023 14:25

Magda Gessler minimalnie dwa razy w roku jest na językach mediów. Wszystko z powodu cateringu, który restauratorka oferuje z okazji Wielkanocy i Bożego Narodzenia. Ceny są zaporowe, ale zapewne można liczyć na wyroby dobrej jakości. Niektórzy mogą wybałuszyć oczy, gdy zobaczą, ile trzeba zapłacić za kilogram pierogów czy też zwykły makowiec.

Magda Gessler cennik na święta
fot. Artur Zawadzki/REPORTER/East News

Restauracja „Polka” w Łodzi kusi nie tylko menu, ale też tym, że lokal jest sygnowany przez samą Magdę Gessler. Nic dziwnego, że wiele osób jest ciekawych, czy jedzenie jest dobrej jakości i warte swojej ceny. Ostatnio jeden z youtuberów postanowił spróbować kilku dań z innej lokacji, „U Fukiera”, i za posiłki zapłacił aż 700 zł. Co dziwne, zawiódł się na popularnym i raczej nieskomplikowanym kotlecie schabowym. A co dla klientów z okazji Bożego Narodzenia szykuje „Polka” Magdy Gessler? Catering słono kosztuje i jest drożej niż przed rokiem. Miejmy nadzieję, że jest smacznie.

Zobacz także:  Dziennikarz przesadził. Gessler nie wytrzymała: "Ku*wa. To jest tragedia" [WIDEO]

Catering na Boże Narodzenie od Magdy Gessler

Jeśli mamy na koncie sporo pieniędzy, a planujemy Wigilię w większym gronie, to możemy zamówić wszystkie 40 pozycji z menu cateringu na Boże Narodzenie. Będzie nas to kosztować tylko 2 394 zł. To prawie 300 zł drożej w porównaniu z 2022 rokiem. Jak klarują się ceny za m.in. bigos i pierogi?

Za najtańszego śledzika marynowanego w oleju z cebulką o gramaturze 150 g musimy zapłacić 30 zł. Sympatycy tatara ze śledzia z kaparami, chilli i kaparami to wydatek 40 zł. Dorsz po grecku (150 g) to już 42 zł. Ci, którzy kochają pasztet, mogą kupić kilogramowy z żurawiną za 105 zł. Przejdźmy do pierogów – pierogi z kapustą i grzybami, ruskie czy też z mięsem sprzedawane są na kilogramy (1 kg to ok. 18 sztuk). Za jeden kilogram zapłacimy 92 zł niezależnie od rodzaju pierogów.

Pieczone mięsa domowe – schab i karczek – to 105 zł za kilogram. Za taką samą gramaturę staropolskiego bigosu przyjdzie nam zapłacić 96 zł, a za kapustę z grochem 58 zł. Sałatka warzywna to koszt 58 zł – oczywiście za kilogram. Pora na zupy.

Redakcja poleca

300 ml barszczyku z uszkami to koszt 26 zł, 350 ml grzybowej z łazankami to już 28 zł, a krem z białych warzyw z prażoną dynią (350 g) to 22 zł. Uszka z kapustą i grzybami (1 kg) kosztują 92 zł. Z kolei za dwie sztuki gołąbków z kaszą w sosie grzybowym zapłacimy 40 zł.

Po ile sernik i makowiec od Magdy Gessler?

Dania główne to już większy wydatek. Za 200 g wołowiny w czerwonym winie z kapeluszami podgrzybków zapłacimy 60 zł. Za pół kaczki lakierowanej miodem o gramaturze 600 g musimy wysupłać 66 zł. Za 200 g dorsza w cieście podliczą nas 52 zł, a za tyle samo polędwiczki wieprzowej w sosie śmietanowo-grzybowym zapłacimy nieco mniej, bo 48 zł.

Przejdźmy do słodszej sekcji. Kilogramowy sernik z bakaliami to wydatek 90 zł. Jeśli dołożymy 10 złotych, to dostaniemy kilogram piernika z bakaliami w czekoladzie. 150 g tiramisu to koszt 25 zł. Za kilogram szarlotki zapłacimy 90 zł.

Najdroższymi pozycjami z menu deserowego jest tort Pavlova. Kilogram tego ciasta to koszt 160 zł. A jeśli chcemy zasmakować tradycyjnego makowca, to za 1,4 kg wypieku zapłacimy 150 zł.

Źródło: Radio ZET/Facebook

Nie przegap
Maryla Rodowicz, Dawid Podsiadło, Małgorzata Rozenek-Majdan, Radosław Majdan
10 Zobacz galerię
fot. MARIUSZ KAPALA GazetA LUBUSKAPolska PressEast News, Karol MakuratREPORTER, TRICOLORSEast News