slot: premiumboard
slot: topscroll
topscrollRun:
Obserwuj w Google News

Magda Gessler porównała swoje wypieki do aut. „Na moje ciastka nie ma leasingu”

2 min. czytania
29.03.2024 18:34

Magda Gessler jest ikoną smaku i stylu. Z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych restauratorka podzieliła się radami dotyczącymi potraw. Zdobyła się też na osobliwe porównanie.

Magda Gessler porównała swoje wypieki do aut. „Na moje ciastka nie ma leasingu”
fot. VIPHOTO/East News
slot: billboard
slot: billboard

Prowadząca show TVN „Kuchenne rewolucje” nigdy nie gryzie się w język. Magda Gessler całkiem niedawno dosadnie skomentowała ceny cateringu prowadzonego przez jej restaurację „U Fukiera”. Z kolei o pączkach produkcji jej i córki Lary uważa, że są dla „ludzi sukcesu”. Z powodu takich słów Magda Gessler jest krytykowana. Po raz kolejny zareagowała na zarzuty dotyczące cen w jej lokalach.

Magda Gessler radzi, jak robić zakupy na Wielkanoc

Słynna restauratorka zauważyła, że w ferworze kupowania składników na potrawy wielkanocne łatwo można się zatracić. Przez pośpiech wiele osób nie zwraca uwagi na to, gdzie kupują produkty i ile ich kupują.

Kupujemy wszystko w sklepach, wędliny w sklepach. Tak nie powinno być. Musimy znaleźć miejsca, gdzie naprawdę robi się prawdziwą, dobrą szynkę. Trzeba używać wędzonej słoniny do żurku, mieć naprawdę dobry zakwas żurku, nie z octem, dobry chrzan, naprawdę biały, czysty i mocny, najlepiej zrobić samemu – poleciła Magda Gessler.

Redakcja poleca

Czego nie może zabraknąć na stole prowadzącej „Kuchennych rewolucji”? – Ćwikła, genialne jajka faszerowane, cudowną sałatkę jarzynową, sałatkę wiosenną, no i oczywiście najważniejsza rzecz – baba wielkanocna, mazurki i oczywiście genialny sernik krakowski – powiedziała Magda Gessler.

Magda Gessler o swoich wypiekach: „Na moje ciastka nie ma leasingu”

Właścicielka restauracji „U Fukiera” przyznała, że nie wyobraża sobie Wielkanocy bez sernika. W czym tkwi sekret dobrego wypieku według Magdy Gessler? Okazuje się, że ważny jest ser.

– Nie może być walcowany, tylko prawdziwy ser mielony. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny, klarowane masło, a nie ubijane masło, dużo żółtek, jakieś osiem żółtek na pół kilograma sera, osiem białek, dzięki czemu będzie puszysty. Jeszcze skórka pomarańczowa konfitowana i rodzynki – wyliczała restauratorka.

Quiz: Test wiedzy o serniku. Ile wiesz o najpopularniejszym cieście świata?

1/14 Na początek banał. Które składniki dodasz do tradycyjnego polskiego sernika?
slot: rectangle
slot: billboard

Dla wielu osób ceny cateringu świątecznego z restauracji Magdy Gessler są porażające. Po raz kolejny prowadząca „Kuchennych rewolucji” odniosła się do zarzutów dotyczących cen w jej lokalach.

– Jeżeli ma się dobre produkty, to wszystko po prostu kosztuje. Z tym wiąże się marka, na którą pracuje się całe życie. Wszystko robi się na miejscu, a więc zużywa się prąd, jest ogromny wkład pracy, miłości i tak jest u nas od 20, 25 lat. Nie ma demokracji w kuchni – przyznała Magda Gessler.

Zobacz także

Zdobyła się również na osobliwe, ale dosadne porównanie wypieków do… drogich samochodów. – Dlaczego kupujemy drogie auta? Dlaczego kupujemy Porsche, chociaż bardzo często nas na to nie stać i bierzemy to w leasingu, a później nie dojadamy? Na moje ciastka jeszcze nie ma leasingu – spuentowała restauratorka.

Nie przegap
slot: leaderboard_pod_art