slot: premiumboard
slot: topscroll
topscrollRun:
Obserwuj w Google News

Tiktoker uderzył w lokale Magdy Gessler. „Kojarzy się z parówkami”. Będzie wojna?

3 min. czytania
14.04.2024 09:40

Tiktoker znany w sieci jako Elitarny Łobuz, który wypowiada się na tematy szeroko pojętego „obycia”, wziął na tapet Magdę Gessler i jej restauracje. Mężczyzna uważa, że lokale gwiazdy TVN-u to przeżytek, który jest reliktem lat 90. Nie rozumie, dlaczego jego znajomi spoza Warszawy chcą iść do miejsc sygnowanych nazwiskiem Gesslerów. O co dokładnie chodzi? 

Tiktoker uderzył w lokale Magdy Gessler. „Kojarzy się z parówkami”. Będzie wojna?
fot. Jan Bielecki/East News
slot: billboard
slot: billboard

Zanim nieco ponad dekadę temu Magda Gessler zaistniała w polskiej telewizji jako „królowa gastronomii”, była już znana na stołecznych salonach. Wszystko to za sprawą lokali, które wraz z rodziną prowadzi w Warszawie od lat 90. Niewątpliwy sukces w branży sprawił, że Magda Gessler stała się w stolicy bardzo znaną personą. Występy w telewizji pozwoliły jej nie tylko utrzymać popularność, ale przede wszystkim ją poszerzyć na skalę ogólnokrajową. 

Zobacz także

Tiktoker uderza w Magdę Gessler 

Wiele osób przyjeżdżających do stolicy rozważa odwiedzenie restauracji Magdy Gessler. W końcu lokal osoby, kóra udziela porad na temat prowadzenia gastronomii innym i to na oczach setek tysięcy widzów, musi zakrawać o perfekcję. Tomasz Roy-Szablewski znany na TikToku jako Elitarny Łobuz, postanowił wykazać, że wyobrażenia na temat lokali Gessler, mocno odbiegają od rzeczywistości. 

- Restauracje Magdy Gessler nie są nawet w pierwszej trzydziestce najlepszych lokali warszawskich. To nie moja opinia. Wystarczy spojrzeć na przewodnik Michelin, który uwzględnia 19 lokali i żaden z nich nie należy do Magdy Gessler. To samo z ocenami klientów, którzy dają jej lokalom w okolicach 4 gwiazdek. Podczas gdy wiele warszawskich restauracji ma oceny w granicach 4 i pół, a nawet więcej - zaczął swój wywód tiktoker. 

Redakcja poleca

Mężczyzna podkreślił, że wkład Magdy Gessler w rozwój polskiej gastronomii jest ogromny i w latach 90. słusznie postrzegano ją za wizjonerkę. Jednak czasy mocno się zmieniły, a zdaniem Roy-Szablewskiego lokale Gessler już nie do końca. 

- Dzisiejsza gastronomia jest już zupełnie czymś innym niż w latach 90. Wtedy Magda Gessler kojarzyła nam się z ekskluzywnością, a dzisiaj kojarzy się przaśnie. Dzisiaj Magda Gessler kojarzy nam się z sypaniem  „Prymatu” w obskurnej kuchni na przedmieściach Lidzbarka Warmińskiego. Magda Gessler kojarzy się dzisiaj z parówkami Besos, a nie z wykwintną kuchnią. Rozmieniła się na drobne - powiedział tiktoker Elitarny Łobuz. 

Tiktoker wspomina wizyty w lokalach Magdy Gessler. „Żenujące” 

Mężczyzna stwierdził, że pobyt w restauracji Magdy Gessler nie daje gwarancji ani dobrze spędzonego czasu, ani dobrego jedzenia. W jednym z lokali sygnowanych nazwiskiem gwiazdy goście mieli mieć problem z jedzeniem, ponieważ efektowne ławy stały w zbyt dużej odległości od równie efektownych stołów. Zachowanie obsługi też miało zostawiać wiele do życzenia. Tiktoker twierdził, że ta między sobą posługiwała się wulgaryzmami, przez co goście mieli czuć się mocno skrępowani.

- Moje doświadczenia w restauracjach Magdy Gessler są złe, a wręcz żenujące. W „Słodki Słony” dostałem najgorsze pierogi mojego życia. Nie waham się użyć tego sformułowania najgorsze pierogi mojego życia. A spieprzyć pierogi w Polsce, to jest sztuka. W „Słodkim Słonym” zamówiłem też tort urodzinowy dla mojego ojca, który miał tak fantazyjną dekorację, że nie było gdzie w ogóle wbić świecy urodzinowej. Więc znowu kreatywność Magdy Gessler wzięła górę nad praktycznością - powiedział Elitarny Łobuz, wyjaśniając później w sekcji komentarzy, że wspomniane słabe pierogi były mrożone. 

Magda Gessler jeszcze nie odniosła się do 10-minutowego nagrania Elitarnego Łobuza. Czy zdecyduje się to zrobić? Jeśli tak, to będziemy o tym informować. 

Źródło: Radio ZET/TikTok

Nie przegap
slot: leaderboard_pod_art