Obserwuj w Google News

Ciasto wielkanocne: przepisy. Jakie ciasta upiec na Wielkanoc?

Paweł Żurek
3 min. czytania
19.04.2019 13:01

Ciasta wielkanocne to nieodłączny element „wyposażenia” stołu podczas wielkanocnych posiłków. Sprawdzamy przepisy na te słodkości, które najchętniej pieczemy przed świętami. U nas znajdziecie przepisy na najpopularniejsze ciasta wielkanocne. 

Ciasto na Wielkanoc: przepisy. Jakie ciasto upiec na Wielkanoc?
fot. Pixabay.com

Ciasto na Wielkanoc: przepisy. Jakie ciasta wielkanocne przygotować na świąteczny obiad? Jakie są najpopularniejsze i najlepsze ciasta na Wielkanoc?

>>  Wielkanocne przepisy dietetyczne - łatwe i szybkie PRZEPISY fit na Wielkanoc

Ciasta na Wielkanoc: przepisy

Jakie ciasta upiec na Wielkanoc? Przepisów na przygotowanie przysmaków, które zostaną położone na wielkanocnym stole jest wiele, więc wybraliśmy tylko te najpopularniejsze. Sprawdźcie, jakie ciasta cieszą się największą popularnością na  Wielkanoc.

>>  Wielkanocne przepisy Magdy Gessler - najlepsze przepisy na Wielkanoc Magdy Gessler

Przepisy na ciasta wielkanocne: babka cytrynowo imbirowa

Babka cytrynowo - imbirowa: składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 małe łyżki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju ryżowego
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 5 jajek

Wykonanie:
Wymieszać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, cytrynę wyszorować, obrać skórkę i wycisnąć sok z połowy owocu.

Zmiksować olej i cukier zmiksować, dodać jaja, zmiksować, dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Odsypać 1/3 wymieszanej mąki, proszku i zmiksować z masą powstałą z oleju, cukru i jajek, aż do połączenia składników. Dodać połowę mleka i zmiksować. Tak do wyczerpania składników.

Przelać do formy i piec 1 godzinę 10 minut w temperaturze 160 stopni.

>>  Jajka faszerowane wielkanocne: pieczarkami, szynką, serem, łososiem, tuńczykiem, awokado [PRZEPISY]

Przepisy na ciasta wielkanocne: sernik bez spodu

  • 1 kg mielonego twarogu dobrej jakości
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 jajka wielkość „L”
  • 2 łyżeczki  pasty waniliowej

 Polewa

  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

Wykonanie:

Zmielony twaróg wrzucić do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka, pastę waniliową z wanilii i zmiksować.

Tortownicę o średnicy 24 cm smarować masłem, wyłożyć papier. Przełożyć masę, wstawić do piekarnika na 180 stopni na 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 60 min.

Odstawić po wyjęciu, przygotować polewę: śmietanę połączyć z cukrem pudrem i ekstraktem z cytryny. Nałożyć całość na schłodzony sernik, wstawić na noc do lodówki.

Przepisy na ciasta wielkanocne: Pascha

Składniki:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 150 g pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 1 łyżka rodzynek
  • 5-6 szt. suszonych moreli
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Jajka sparzyć i wydobyć żółtka. Ser zmiksować z żółtkami i cukrem na gładko.
Posiekać bakalie, dodać do masy serowej, a gotową masę przełożyć do pucharów. Przed podaniem schłodzić.

 

Przepisy na ciasto wielkanocne: mazurek wielkanocny

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 170 g masła
  • 2 żółtka
  • sól

Polewa

  • 4 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 220 g cukru

Wykonanie:
Przesiać mąkę, dodać sól, cukier, zimne masło, żółtka i ugnieść ciasto. Zawinąć je w folie, wsadzić do lodówki. Później rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Ciasto piec w temp. 180 stopni przez około 15-18 min. Upieczone ciasto wystudzić.

Pomarańcze umyć i sparzyć, pokroić w kostkę ze skórką, zmiksować, dodać cukier i podgrzewać w garnku aż masa zgęstnieje. Polewę wyłożyć na spód.

RadioZET.pl/przepisyjoli.pl/PZ