slot: premiumboard
slot: topscroll
topscrollRun:
Obserwuj w Google News

Co w Wielkanoc je rodzina królewska? Mają fioła na punkcie jednego deseru

2 min. czytania
29.03.2024 18:46

Rodzina królewska, jak reszta „zwykłych śmiertelników”, w Wielkanoc zasiada do suto zastawionego stołu. Potrawy nieco różnią się od tych, które my doskonale znany. Jedno z głównych dań wręcz ocieka luksusem, ale co roku pewien rodzaj ciasteczek znika do ostatniego okruszka. Z royalsów są prawdziwe łakomczuchy.

Co w Wielkanoc je rodzina królewska?
fot. Shutterstock/Rex Features/East News
slot: billboard
slot: billboard

Rodzina królewska przestrzega zasad Wielkiego Postu – są bardzo związani z tradycją. W Wielki Piątek royalsi pałaszują drożdżowe bułeczki ze znakiem krzyża, które popularność zdobyły już w XIV wieku. Oczywiście do pieczywa nie może zabraknąć ryb, szczególnie tych z królewskich stawów w Szkocji. Za to w Wielkanoc można już było najeść się do syta. Co gości na stole rodziny królewskiej?

Zobacz także

Rodzina królewska obchodzi Wielkanoc na bogato

Król Karol III w 2023 roku postanowił zerwać z wieloletnią tradycją. Monarcha miał zadecydować o tym, aby dzieci mogły jeść przy jednym stole z dorosłymi. Podczas Wielkanocy będzie tłoczno, ale jedzenia nie zabraknie. Zespół kucharzy co roku przygotowuje wystawny, czterodaniowy obiad. Jednym z posiłków jest jagnięcina.

– Głównym daniem była pieczona jagnięcina z sezonowymi warzywami. Do niej sałatka serwowana w naczyniu nerkowym dołączonym do talerza - po prostu trochę sałaty i ogórka z odrobiną mięty lub trochę startej marchewki i kolendry. Nie mogło zabraknąć serów, przy czym królowa szczególnie lubiła świeży ser robiony specjalnie w mleczarni Windsor, oraz słodkich brzoskwiń, które zbierano w sadzie królewskim i które trzeba było ukrywać, bo każdy chciał ich skosztować – zdradził Darren McGrady, były szef pałacowej kuchni, magazynowi „OK!”. Jagnięcina pojawiała się na stole co roku.

Redakcja poleca

Do posiłków podawane jest białe wino o nutach korzennych i owocowych. Według Darrena McGrady’ego, w święta „alkohol płynął cały dzień”. Elżbieta II bardzo lubiła też sączyć gin z wermutem. Przysmakiem royalsów są też słodkie sezonowe owoce oraz czekolada. W związku z tym na stole nie może zabraknąć specjalnych ciastek.

Każdy może mieć na stole ciastka, które są hitem wśród royalsów, ponieważ pałacowi kucharze podzielili się skrywanym dotąd przepisem. Wypieki z dodatkiem imbiru i cynamonu, polane lukrem, znikają w mgnieniu oka. Oprócz ciasteczek rodzina królewska z lubością pałaszuje też biszkoptowe czekoladowe ciasta.

Źródło: Radio ZET/OK!

Nie przegap
slot: leaderboard_pod_art