Kuchenne Rewolucje – Magda Gessler: Nie wiem, jak trzeba być głodnym, żeby to zjeść
W finałowym odcinku „Kuchennych Rewolucji” Magda Gessler odwiedziła Karczmę Ordynat znajdującą się niedaleko Zamościa. Głównym problemem okazała się zbyt napięta i nerwowa atmosfera wśród zespołu, którą wprowadzał szef, nazwany przez restauratorkę „tyranem”.
W finałowym odcinku „Kuchennych Rewolucji” Magda Gessler odwiedziła restaurację Karczma Ordynat w Wielączy, która znajduje się na trasie prowadzącej z Zamościa do Szczebrzeszyna. Jak przebiegła rewolucja i jakie zmiany wprowadziła restauratorka?
Magda Gessler i „Kuchenne Rewolucje” w Zamościu – Karczma Ordynat
Według Magdy Gessler Karczma Ordynat pod Zamościem nie przyciągała klientów, ponieważ w lokalu brakowało odpowiedniego klimatu. Nie czuć było aromatów przypraw ani żadnych innych zapachów dochodzących z kuchni. Dodatkowo według restauratorki wnętrze było za mało przytulne i prawdziwe. Jak się okazało, również smak potraw pozostawiał wiele do życzenia. Magda Gessler w Karczmie Ordynat próbowała m.in. pierogów z kaszą gryczaną i miętą oraz flaków po zamojsku.
– Nie wiem, jak trzeba być głodnym, żeby to zjeść! – komentowała po spróbowaniu jednego z dań.
Restauratorka zwróciła uwagę także na brak zaangażowania właściciela w prowadzenie knajpy – według niej brakowało tu serca wkładanego w przygotowywanie potraw. Dodatkowo szef odnosił się z wyższością do pracowników oraz do swojej żony. Nazwany został przez Magdę Gessler „tyranem” i „ordynatem”.
Dużym problem był także wystrój restauracji i wszechobecny kurz i brud. Aby udowodnić właścicielowi, jaki jest stan jego lokalu, Magda Gessler postanowiła zniszczyć te dekoracje, które w największym stopniu były pokryte kurzem i brudem. Dopiero w ten sposób uświadomiła właścicielowi, że „w takich warunkach nie da się jeść”, jak sama podkreśliła.
Kuchenne Rewolucje: Karczma Ordynat to teraz Malinowa Spiżarnia [MENU, ADRES]
Po „Kuchennych Rewolucjach” Karczma Ordynat to teraz Malinowa Spiżarnia. W menu po wprowadzeniu przez Magdę Gessler zmian znalazły się między innymi: ser zapiekany na pieczywie ze smażoną cebulką, barszcz czerwony podawany z pierożkami faszerowanymi, bażant pieczony faszerowany podawany z ziemniakami i puree z jabłkami i pieczarkami oraz tarta z owocami sezonowymi i sosem malinowym. Dokładny adres restauracji to: Wielącza 43, 22-460 Wielącza.
Przypominamy także, że powtórkę finałowego, 14. odcinka „Kuchennych Rewolucji”, a także pozostałe odcinki można obejrzeć na platformie Player.pl.
Magda Gessler i Kuchenne Rewolucje w Toruniu: Syf i malaria, to jest skandal!RadioZET.pl/KP