Obserwuj w Google News

Magda Gessler w Kuchennych Rewolucjach: Takiego dna jeszcze nie było

Redakcja
2 min. czytania
22.11.2018 22:19

Już przed wejściem do Bistro Szafran Magda Gessler liczyła na to, że będzie miała szansę spróbować wschodnich specjałów. Po przeczytaniu propozycji w karcie, skomentowała tylko: "Nudno, aż się rzygać chce".

Bistro Szafran - Magda Gessler w Kuchennych Rewolucjach: Takiego dna jeszcze nie było
fot. screen / TVN

"To jest przerażające, że ludzie z takim brakiem wiedzy mają odwagę karmić innych ludzi" - takimi słowami Magda Gessler skomentowała umiejętności kucharzy i właścicieli po rozmowie z nimi. Jak przebiegały Kuchenne Rewolucje w Bistro Szafran w Kwidzynie?

Bistro Szafran w Kuchennych Rewolucjach

Pierwszym z dań, które spróbowała Magda Gessler w "Kuchennych Rewolucjach" w Bistro Szafran był żurek, który niestety nie wypadł najlepiej. Zupa okazała się zbyt kwaśna, a zakwas według restauratorki musiał być przygotowany z nieodpowiedniego pieczywa.

- W tym chlebie musi być jakiś konserwant, bo to śmierdzi gównem! - komentowała.

Jako kolejne danie, kelnerka podała de volaille, a następnie calzone ze szpinakiem. Na początku Magda Gessler pochwaliła jego wygląd, jednak po spróbowaniu komentowała:

- Wygląda jak mamałyga, mrożony szpinak, kawałki zdechłego kurczaka, okropne. Mdłe, suche, niedobre, kropka.

Restauratorka stwierdziła, że kuchnia jest po prostu bez charakteru i niezbyt smaczna. Kucharze spodziewali się, że kolejnego dnia "polecą talerze". Po rozmowie z właścicielką, Magda Gessler próbowała uświadomić jej, że nie może dokładać do interesu.

- Ty sama siebie rozdajesz [...] Daje się pani robić na prawo i na lewo!

Restauratorka w kuchni znalazła spalone patelnie, brud i produkty słabej jakości, z których przygotowywane są dania. Po rozmowie z kucharzami i właścicielami dodała tylko, że tak źle jeszcze nie było.

Zepsute ryby w Kuchennych Rewolucjach! Co jeszcze odkryła Magda Gessler?

Magda Gessler i Kuchenne Rewolucje w Bistro Szafran

Po Kuchennych Rewolucjach bistro Szafran w Kwidzynie nazywa się obecnie Soczyste Pieczyste Bistro. Menu zostało całkowicie zmienione, a zaproponowane przez Magdę Gessler potrawy to m.in. szafran w rosole podany z pieczonym udkiem i swojskimi kluskami, solanka na trzech rodzajach mięsa, pieczysta karkówka i inne.

Magda Gessler ostatecznie była bardzo zadowolona z przeprowadzonych zmian i zachęcała do odwiedzenia bistro. Po spróbowaniu przygotowanych dań bardzo chwaliła właścicielkę: Nie ma takiej kuchni, przynajmniej w obrębie 50 kilometrów, która byłaby lepsza od twojej.
Soczyste Pieczyste Bistro znajduje się przy Kościuszki 30J, 82-500 Kwidzyn. Przypominamy także, że powtórkę 12. odcinka "Kuchennych Rewolucji" można obejrzeć na platformie Player.pl.
RadioZET.pl/player.pl/KP