Potrawy wigilijne - PRZEPISY Magdy Gessler na święta Bożego Narodzenia 2020
Przepisy na potrawy wigilijne Magdy Gessler to temat, na który co roku w okresie przygotowań bożonarodzeniowych, poszukuje informacji wiele osób. Jak zrobić wigilijny barszcz czerwony, świąteczny bigos staropolski czy wigilijne uszka? Znaleźliśmy dla was najlepsze przepisy na potrawy wigilijne Magdy Gessler.
![Potrawy wigilijne - PRZEPISY Magdy Gessler na święta Bożego Narodzenia](https://gfx.rozrywka.radiozet.pl/var/radiozetsg/storage/images/co-gdzie-kiedy-jak/potrawy-wigilijne-przepisy-magdy-gessler-na-swieta-bozego-narodzenia-2020/845979-1-pol-PL/Potrawy-wigilijne-PRZEPISY-Magdy-Gessler-na-swieta-Bozego-Narodzenia-2020_content.jpg)
Potrawy wigilijne - PRZEPISY Magdy Gessler na święta Bożego Narodzenia 2020. Co podać na wigilijnym stole? Przedstawiamy szczegółowe informacje oraz sprawdzamy najlepsze przepisy na świąteczne potrawy Magdy Gessler.
Zupa grzybowa na Wigilię - PRZEPISY na zupę grzybową Gessler, Wachowicz
Potrawy wigilijne Magdy Gessler - PRZEPISY na święta Bożego Narodzenia
Przepisy na potrawy wigilijne Magdy Gessler- z uwagi na zbliżający się okres świąteczny - poszukiwane są przez wiele osób, które odpowiednio wcześniej chcą przygotować się do wigilijnej kolacji. Tradycyjne potrawy świąteczne można podać w nowej odsłonie, którą proponuje Magda Gessler - jedna z najpopularniejszych polskich restauratorek. Jak zrobić wigilijny barszcz czerwony, świąteczny bigos staropolski czy wigilijne uszka? Najlepsze przepisy na Wigilię Magdy Gessler zamieszczamy poniżej.
12 potraw wigilijnych: symbolika i lista tradycyjnych potraw na wigilię
Potrawy wigilijne - PRZEPISY Magdy Gessler na święta Bożego Narodzenia 2020
→ BARSZCZ CZERWONY WIGILIJNY - PRZEPIS MAGDY GESSLER
Składniki:
- buraki 1 kg
- czosnek 4-5 ząbków
- grzyby suszone 2-3
- wywar warzywny 3 l
- winne jabłko 1
- zakwas z buraków
Sposób przygotowania: Na początku należy obrać, a następnie zetrzeć na tarce buraki. Z kolei grzybki zalać zimną wodą (lub wywarem) i gotować na średnim ogniu pół godziny. Potem przecedzić. Kiedy doprowadzimy do wrzenia, należy zmniejszyć ogień, dodać zakwas, przekrojoną w poprzek główkę czosnku, pokrojone w ćwiartki jabłko, sól oraz pieprz. Co istotne - dania nie należy gotować, tylko ogrzewać przez około 10-15 minut.
Jak zrobić zakwas z buraków na barszcz czerwony? [PRZEPISY WIGILIJNE]
→ ŚWIĄTECZNY BIGOS STAROPOLSKI - PRZEPIS MAGDY GESSLER
Składniki:
- kapusta kwaszona 2000 g
- boczek wędzony 300 g
- kiełbasa cienka 300 g
- karkówka z dzika 300 g
- prawdziwki suszone 100 g
- śliwki wędzone 100 g
- wino czerwone 700 ml
- jałowiec 6 sztuk
- ziele angielskie 4 sztuki
- liść laurowy 3 sztuki
- koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- kminek 1 łyżka
- majeranek 1 łyżka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania: Na początku należy odcisnąć kapustę, pokroić i zalać niewielką ilością wody. Następnie dodać wino i przyprawy. Wypestkowane śliwki i namoczone wcześniej grzyby w wodzie, trzeba pokroić w paski i dodać do kapusty. Pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę i karkówkę przesmażyć na patelni i wrzucić do garnka z bigosem. Gotować do momentu, gdy kapusta zmięknie.
→ USZKA WIGILIJNE - PRZEPIS MAGDY GESSLER
Składniki:
- ugotowane suszone grzyby(borowiki lub podgrzybki) 350 g
- cebula 1
- posiekana natka pietruszki 1 łyżka
- mąka 1 szklanka
- jajko 1
- masło 2 łyżki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania: Mąkę należy przesiać przez sitko. Dodać żółtko, odrobinę soli, dolać ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Dodać roztopioną łyżkę masła i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Następnie zeszklić drobno posiekaną cebulę na maśle, dodać grzyby i natkę pietruszki. Podsmażyć i doprawić solą i pieprzem. Rozwałkować ciasto na cienki placek, wycinać kwadraciki, układać nadzienie i lepić uszka. Wrzucać do lekko osolonej wrzącej wody i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Przed podaniem do barszczu można lekko posypać szczypiorem.
Przepisy można znaleźć na stronie: smakizycia.pl
Potrawy wigilijne: nowoczesne - PRZEPISY na dania w nowej odsłonie
RadioZET.pl