Obserwuj w Google News

Potrawy wigilijne - PRZEPISY Magdy Gessler na święta Bożego Narodzenia 2020

3 min. czytania
23.12.2020 14:54

Przepisy na potrawy wigilijne Magdy Gessler to temat, na który co roku w okresie przygotowań bożonarodzeniowych, poszukuje informacji wiele osób. Jak zrobić wigilijny barszcz czerwony, świąteczny bigos staropolski czy wigilijne uszka? Znaleźliśmy dla was najlepsze przepisy na potrawy wigilijne Magdy Gessler.

Potrawy wigilijne - PRZEPISY Magdy Gessler na święta Bożego Narodzenia
fot. PIOTR GRZYBOWSKI/AGENCJASE/East News

Potrawy wigilijne - PRZEPISY Magdy Gessler na święta Bożego Narodzenia 2020. Co podać na wigilijnym stole? Przedstawiamy szczegółowe informacje oraz sprawdzamy najlepsze przepisy na świąteczne potrawy Magdy Gessler.

Zupa grzybowa na Wigilię - PRZEPISY na zupę grzybową Gessler, Wachowicz

Potrawy wigilijne Magdy Gessler - PRZEPISY na święta Bożego Narodzenia

Przepisy na potrawy wigilijne Magdy Gessler- z uwagi na zbliżający się okres świąteczny - poszukiwane są przez wiele osób, które odpowiednio wcześniej chcą przygotować się do wigilijnej kolacji. Tradycyjne potrawy świąteczne można podać w nowej odsłonie, którą proponuje Magda Gessler - jedna z najpopularniejszych polskich restauratorek. Jak zrobić wigilijny barszcz czerwony, świąteczny bigos staropolski czy wigilijne uszka? Najlepsze przepisy na Wigilię Magdy Gessler zamieszczamy poniżej.

12 potraw wigilijnych: symbolika i lista tradycyjnych potraw na wigilię 

Potrawy wigilijne - PRZEPISY Magdy Gessler na święta Bożego Narodzenia 2020

→ BARSZCZ CZERWONY WIGILIJNY - PRZEPIS MAGDY GESSLER

Składniki:

  • buraki 1 kg
  • czosnek 4-5 ząbków
  • grzyby suszone 2-3
  • wywar warzywny 3 l
  • winne jabłko 1
  • zakwas z buraków

Sposób przygotowania: Na początku należy obrać, a następnie zetrzeć na tarce buraki. Z kolei grzybki zalać zimną wodą (lub wywarem) i gotować na średnim ogniu pół godziny. Potem przecedzić. Kiedy doprowadzimy do wrzenia, należy zmniejszyć ogień, dodać zakwas, przekrojoną w poprzek główkę czosnku, pokrojone w ćwiartki jabłko, sól oraz pieprz. Co istotne - dania nie należy gotować, tylko ogrzewać przez około 10-15 minut.

Jak zrobić zakwas z buraków na barszcz czerwony? [PRZEPISY WIGILIJNE]

→ ŚWIĄTECZNY BIGOS STAROPOLSKI - PRZEPIS MAGDY GESSLER

Składniki:

  • kapusta kwaszona 2000 g
  • boczek wędzony 300 g
  • kiełbasa cienka 300 g
  • karkówka z dzika 300 g
  • prawdziwki suszone 100 g
  • śliwki wędzone 100 g
  • wino czerwone 700 ml
  • jałowiec 6 sztuk
  • ziele angielskie 4 sztuki
  • liść laurowy 3 sztuki
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • kminek 1 łyżka
  • majeranek 1 łyżka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania: Na początku należy odcisnąć kapustę, pokroić i zalać niewielką ilością wody. Następnie dodać wino i przyprawy. Wypestkowane śliwki i namoczone wcześniej grzyby w wodzie, trzeba pokroić w paski i dodać do kapusty. Pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę i karkówkę przesmażyć na patelni i wrzucić do garnka z bigosem. Gotować do momentu, gdy kapusta zmięknie.

→ USZKA WIGILIJNE - PRZEPIS MAGDY GESSLER

Składniki:

  • ugotowane suszone grzyby(borowiki lub podgrzybki) 350 g
  • cebula 1
  • posiekana natka pietruszki 1 łyżka
  • mąka 1 szklanka
  • jajko 1
  • masło 2 łyżki
  • sól        
  • pieprz

Sposób przygotowania: Mąkę należy przesiać przez sitko. Dodać żółtko, odrobinę soli, dolać ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Dodać roztopioną łyżkę masła i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Następnie zeszklić drobno posiekaną cebulę na maśle, dodać grzyby i natkę pietruszki. Podsmażyć i doprawić solą i pieprzem. Rozwałkować ciasto na cienki placek, wycinać kwadraciki, układać nadzienie i lepić uszka. Wrzucać do lekko osolonej wrzącej wody i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Przed podaniem do barszczu można lekko posypać szczypiorem.

Przepisy można znaleźć na stronie: smakizycia.pl

Potrawy wigilijne: nowoczesne - PRZEPISY na dania w nowej odsłonie 

RadioZET.pl