Ile waży jajko, szklanka cukru, szklanka mąki, wody, oleju czy łyżka masła?
Podczas przygotowywania potraw lub w trakcie pieczenia ciast często można spotkać się z różnymi miarami. Najczęściej składniki w przepisach podawane są w gramach, dekagramach, kilogramach lub odmierzone szklanką, łyżką, łyżeczką, miarkami czy też jeszcze w inny sposób. W poniższym tekście zebraliśmy informacje na ten temat, m.in. ile waży jajko, szklanka cukru, szklanka mąki, szklanka wody, szklanka oleju, łyżka cukru, łyżka masła, łyżka kakao i innych składników.
Ile waży jajko, szklanka cukru, szklanka mąki, szklanka wody, szklanka oleju, łyżka cukru, łyżka masła, łyżka kakao i inne? Sprawdzamy wagę najczęściej używanych w kuchni składników, które mogą przydać się m.in. przy pieczeniu ciast.
Ile waży jajko, łyżka cukru, łyżka masła, łyżka kakao i inne?
Często w przepisach kulinarnych możemy spotkać się z miarami typu szklanka, pół szklanki, jedna łyżka, łyżeczka i typ podobne. Zdarza się jednak, że składniki odmierzane są w gramach lub kilogramach. Jeśli nie posiadamy wagi kuchennej, prawidłowe odmierzenie np. mąki lub cukru może sprawić problem. Warto się zatem zastanowić: szklanka mąki - ile to gramów tak naprawdę?
Poniżej podajemy orientacyjne przeliczniki, z których można skorzystać, jeśli nie wiemy, ile waży jajko, łyżka cukru, łyżka masła, łyżka kakao i inne popularne składniki używane w kuchni.
ILE WAŻY ŁYŻKA/ŁYŻECZKA... PRZELICZNIK
- cukru - około 15 g (łyżka); około 5 g (łyżeczka)
- cukru pudru - około 10-15 g (łyżka); około 5 g (łyżeczka)
- kakao - około 10-15 g (łyżka); około 5 g (łyżeczka)
- masło (min. 83%) - około 15-25 g (łyżka); około 10 g (łyżeczka)
Przyjmuje się, że jedna łyżeczka to około 5 ml, a łyżka - 15 ml, czyli mieści 3 małe łyżeczki.
Jeśli chodzi o to, ile waży jajko, również nie można tego jednoznacznie określić. Wszystko zależy od grubości skorupki, wielkości jajka i innych. Większe jajko waży średnio około 65 g. Bez skorupki waży około 56 g.
Jak ugotować jajko na twardo i na miękko w mikrofalówce i w garnku? [PRZEPIS]
Ile waży szklanka cukru, szklanka mąki, szklanka wody, szklanka oleju i inne?
Poniżej podajemy orientacyjne przeliczniki, z których można skorzystać, jeśli chodzi o to, ile waży szklanka cukru, szklanka mąki, szklanka wody, szklanka oleju i innych popularnych składników, których najczęściej używamy w kuchni.
ILE WAŻY JEDNA SZKLANKA... PRZELICZNIK
- mąki - około 170 g
- cukru - około 240 g
- cukru pudru - około 170 g
- oleju - około 225 g
- śmietany 30% - około 270 g
- bułki tartej - około 250 g
W przypadku przepisów, które wymagają bardzo dokładnego odmierzenia danego składnika, zdecydowanie zaleca się skorzystanie z wagi kuchennej. Warto mieć na uwadze, że szklanki mogą być różnej pojemności, przykładowo: filiżanka najczęściej ma pojemność około 180 ml, klasyczna szklanka - około 200-250 ml, a kubki mogą pomieścić od 300 do nawet 500 ml.
RadioZET.pl/KP