Obserwuj w Google News

Ile waży jajko, szklanka cukru, szklanka mąki, wody, oleju czy łyżka masła?

Karolina Piotrowska
2 min. czytania
27.01.2020 13:13

Podczas przygotowywania potraw lub w trakcie pieczenia ciast często można spotkać się z różnymi miarami. Najczęściej składniki w przepisach podawane są w gramach, dekagramach, kilogramach lub odmierzone szklanką, łyżką, łyżeczką, miarkami czy też jeszcze w inny sposób. W poniższym tekście zebraliśmy informacje na ten temat, m.in. ile waży jajko, szklanka cukru, szklanka mąki, szklanka wody, szklanka oleju, łyżka cukru, łyżka masła, łyżka kakao i innych składników.

Ile waży jajko, szklanka cukru, szklanka mąki, wody, oleju czy łyżka masła?
fot. Shutterstock

Ile waży jajko, szklanka cukru, szklanka mąki, szklanka wody, szklanka oleju, łyżka cukru, łyżka masła, łyżka kakao i inne? Sprawdzamy wagę najczęściej używanych w kuchni składników, które mogą przydać się m.in. przy pieczeniu ciast.

Ile waży jajko, łyżka cukru, łyżka masła, łyżka kakao i inne?

Często w przepisach kulinarnych możemy spotkać się z miarami typu szklanka, pół szklanki, jedna łyżka, łyżeczka i typ podobne. Zdarza się jednak, że składniki odmierzane są w gramach lub kilogramach. Jeśli nie posiadamy wagi kuchennej, prawidłowe odmierzenie np. mąki lub cukru może sprawić problem. Warto się zatem zastanowić: szklanka mąki - ile to gramów tak naprawdę? 

Poniżej podajemy orientacyjne przeliczniki, z których można skorzystać, jeśli nie wiemy, ile waży jajko, łyżka cukru, łyżka masła, łyżka kakao i inne popularne składniki używane w kuchni.

ILE WAŻY ŁYŻKA/ŁYŻECZKA... PRZELICZNIK

  • cukru - około 15 g (łyżka); około 5 g (łyżeczka)
  • cukru pudru - około 10-15 g (łyżka); około 5 g (łyżeczka)
  • kakao - około 10-15 g (łyżka); około 5 g (łyżeczka)
  • masło (min. 83%) - około 15-25 g (łyżka); około 10 g (łyżeczka)

Przyjmuje się, że jedna łyżeczka to około 5 ml, a łyżka - 15 ml, czyli mieści 3 małe łyżeczki. 

Jeśli chodzi o to, ile waży jajko, również nie można tego jednoznacznie określić. Wszystko zależy od grubości skorupki, wielkości jajka i innych. Większe jajko waży średnio około 65 g. Bez skorupki waży około 56 g.

Jak ugotować jajko na twardo i na miękko w mikrofalówce i w garnku? [PRZEPIS]

Ile waży szklanka cukru, szklanka mąki, szklanka wody, szklanka oleju i inne?

Poniżej podajemy orientacyjne przeliczniki, z których można skorzystać, jeśli chodzi o to, ile waży szklanka cukru, szklanka mąki, szklanka wody, szklanka oleju i innych popularnych składników, których najczęściej używamy w kuchni.

ILE WAŻY JEDNA SZKLANKA... PRZELICZNIK

  • mąki - około 170 g
  • cukru - około 240 g
  • cukru pudru - około 170 g
  • oleju - około 225 g
  • śmietany 30% - około 270 g
  • bułki tartej - około 250 g

W przypadku przepisów, które wymagają bardzo dokładnego odmierzenia danego składnika, zdecydowanie zaleca się skorzystanie z wagi kuchennej. Warto mieć na uwadze, że szklanki mogą być różnej pojemności, przykładowo: filiżanka najczęściej ma pojemność około 180 ml, klasyczna szklanka - około 200-250 ml, a kubki mogą pomieścić od 300 do nawet 500 ml.

RadioZET.pl/KP