Obserwuj w Google News

Jak ugotować jajko na twardo i na miękko w mikrofalówce i w garnku? [PRZEPIS]

2 min. czytania
03.12.2020 10:15

Wiele osób zastanawia się, jak poprawnie ugotować jajko na miękko i na twardo oraz czy można to zrobić np. w mikrofalówce bez użycia garnka. Sprawdzamy najpopularniejsze przepisy oraz podpowiadamy krok po kroku, jak ugotować jajko na twardo i na miękko.

Jak ugotować jajko na twardo, na miękko w mikrofali i w garnku?
fot. Shutterstock

Jak długo gotować jajka? Czy włożyć je do gotującej się wody czy do zimnej? Jak ugotować jajko na twardo i na miękko, aby wyszło idealnie? Te pytania pojawiają się najczęściej, kiedy chcemy przygotować potrawę z użyciem jajek lub po prostu mamy ochotę zjeść je np. na śniadanie. Poniżej podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować jajka do gotowania i jak ugotować jajko na twardo i na miękko w garnku i w mikrofalówce.

» Jajka faszerowane wielkanocne: pieczarkami, szynką, serem, łososiem, tuńczykiem, awokado [PRZEPISY]

Jak ugotować jajko na twardo i na miękko w garnku?

Gotowanie jajek na miękko i na twardo należy zacząć od włożenia ich do zimnej wody, tak, aby były całkowicie pokryte. Nie powinniśmy wrzucać ich do gotującej się lub podgrzanej wody, ponieważ mogą one zwyczajnie popękać. Aby uniknąć pękania jajek w trakcie gotowania od zimnej wody, wiele osób dodaje do garnka szczyptę soli, jednak tak naprawdę nie jest potwierdzone, czy ta metoda faktycznie działa.

Ile gotować jajka od momentu zagotowania wody? Czas zależy od tego, jakie żółtko chcemy uzyskać i wynosi odpowiednio:

  • Aby ugotować perfekcyjne jajko na miękko, należy gotować je od 3 do 4 minut.
  • Jeśli chcemy po ugotowaniu uzyskać jajko na półmiękko: 6-8 minut.
  • Jajko na twardo należy gotować około 10 minut.

Najpopularniejsze pytanie brzmi jednak - jak ugotować jajko na twardo, aby wyszło idealnie? Jest to podstawowy wielu dań, np. jajek faszerowanych, sałatek i innych. Od momentu zagotowania wody należy gotować je około 10 minut. Warto przestrzegać dokładnie tego czasu. Jeśli będziemy gotować je dłużej, wokół żółtka może pojawić się zielona otoczka.

Od razu po ugotowaniu należy zdjąć garnek z ognia i zalać jajka zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

Czym zastąpić jajko w racuchach, pulpetach, kotletach mielonych, cieście i naleśnikach?

Jak ugotować jajko na twardo w mikrofali?

Istnieje także sposób, aby ugotować jajko na twardo w mikrofalówce bez użycia garnka. Wystarczy nalać do pojemnika trochę wody i wbić jajko. Po przykryciu wieczkiem (lub talerzykiem) powinniśmy wstawić je do mikrofalówki na najmniejszą moc na około 2-3 minuty. Następnie należy wyjąć jajka z mikrofalówki i odczekać około pół minuty, żeby przestygły. 

Można także spróbować w ten sam sposób ugotować jajko na twardo w mikrofalówce w skorupce. Przy tej metodzie warto być jednak ostrożnym. Zbyt intensywna moc mikrofalówki, wysoka temperatura i długi czas nagrzewania mogą sprawić, że ciśnienie w jajku gotowanym w mikrofalówce może wzrosnąć na tyle, że rozsadzi ono skorupkę. Warto po prostu obserwować proces i kontrolować go, aby uniknąć wybuchu i zabrudzenia mikrofalówki.

RadioZET.pl/KP