Dlaczego w Wigilię jemy ryby, je się karpia na kolację, a nie je się mięsa? [TRADYCJE]
Tuż przed świętami Bożego Narodzenia wiele osób zastanawia się, skąd wzięły się poszczególne tradycje i zwyczaje świąteczne. Wśród nich pojawia się między innymi pytanie o to, dlaczego w Wigilię jemy ryby i dlaczego najczęściej wybieraną rybą jest akurat karp. Sprawdzamy, co wiadomo na ten temat i dlaczego w Wigilię nie je się mięsa.
Dlaczego w Wigilię jemy ryby, je się karpia na kolację, a nie je się mięsa? Czy nie można jeść mięsa w Wigilię? Sprawdzamy informacje na ten temat.
Dlaczego dzielimy się opłatkiem w Wigilię i skąd wziął się ten zwyczaj?
Karp na Wigilię - dlaczego w Wigilię je się karpia i jemy ryby na kolacji wigilijnej?
Karp to gatunek słodkowodnej ryby z rodziny karpiowatych. Jest hodowany i poławiany na dużą skalę jako ryba konsumpcyjna. Popularność karpia na wigilijnym stole w Polsce to zasługa ministra przemysłu Hilarego Minca z 1947 roku. Głośno reklamowano wówczas hasło "Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce", aby rozwinąć gospodarkę w naszym kraju. Karp pojawiał się na świątecznych stołach głównie dlatego, ze był wtedy jedyną łatwo dostępną rybą. Wcześniej na wigilijnym stole królowały m.in. leszcze, sandacze, liny lub szczupaki.
Tradycje bożonarodzeniowe - zwyczaje świąteczne i wigilijne w Polsce
Ryby w Wigilię powinny pojawić się na stole przede wszystkim dlatego, że jest to symbol chrześcijaństwa. Jest znakiem pierwszych chrześcijan i symbolizuje Jezusa Chrystusa. Ichthys pisany też ichtys w języku starogreckim oznacza "ryba".
Ryba jako symbol Chrystusa posiada dwojakie odniesienie: po pierwsze - łączy się z chrztem, gdyż żywiołem ryby jest woda; po drugie - ma odniesienie do eucharystii, która jest świętym pokarmem chrześcijan. Ryba jako pokarm błogosławiony przez Jezusa pojawia się także wielokrotnie w Ewangeliach, a na malowidłach w katakumbach ryba jest symbolem eucharystii.
Wigilia - czy jest post 24 grudnia, czy można jeść mięso? [INFORMATOR]
Dlaczego w Wigilię jemy ryby i nie jemy mięsa? Czy nie można jeść mięsa, a trzeba pościć?
Choć nie ma oficjalnego zakazu ze strony Kościoła, tradycja w Polsce nakazuje post w Wigilię. W Kościele katolickim obowiązek postu zniesiono w 1983 roku, choć w Polsce episkopat podtrzymywał post wigilijny specjalnym dokumentem aż do 2003. Od tego czasu post w Wigilię jest jedynie zalecany.
Czy można pić alkohol w Wigilię lub jeść mięso po kolacji wigilijnej?
Najpopularniejszym wyborem na Wigilię jest karp królewski. Tę odmianę wyhodowano dopiero w XIX wieku. Co ciekawe, karp świeży ma około 110 kcal w 100 gramach produktu, około 18 gramów białka, około 4 gramy tłuszczu, a aż 76 gramów to woda.
Dlaczego kładziemy sianko pod obrusem w Wigilię? [ZNACZENIE, SYMBOLIKA]
RadioZET.pl