Obserwuj w Google News

Kosmiczne ceny karpia! Bosacka alarmuje: "Tyle wyda na święta statystyczny Polak"

2 min. czytania
02.12.2022 17:08

Katarzyna Bosacka odnotowała horrendalne ceny ryb na popularnym targowisku w Warszawie i wyliczyła, ile przeciętnie wydamy na jedzenie w tegoroczne święta Bożego Narodzenia. "To 307 zł więcej niż w zeszłym roku". 

Katarzyna Bosacka
fot. Instagram:@katarzynabosacka

Katarzyna Bosacka z programu "Wiem, co jem i wiem, co kupuję", prowadząca obecnie kanał na YouTube "EkoBosacka", wzięła pod lupę ceny karpia przed świętami Bożego Narodzenia 2022. Wnioski były zatrważające, o czym ekspertka poinformowała w "Dzień dobry TVN". Z jej wyliczeń wynika, że w tym roku wydamy na wigilię średnio o ponad 300 zł więcej niż przed rokiem.  

Redakcja poleca

Katarzyna Bosacka: to będą drogie święta. Ceny ryb przerażają 

Prowadząca "Wiem, co jem" złapała się z głowę, gdy zobaczyła cenę karpia w Hali Mirowskiej w Warszawie. Na popularnym targowisku w stolicy kilogram fileta kosztuje 90 zł. Katarzyna Bosacka wyjaśniła, że powodem takiej drożyzny są rosnące koszty karm, energii, chłodzenia i transportu. 

Ja strasznie nie lubię narzekać, ale święta w tym roku będą kosztowały 1259 zł - tyle wyda statystyczny Polak. To 307 zł więcej niż w zeszłym roku - podsumowała ekspertka i dodała, że ceny w stosunku do ubiegłego roku wzrosły o jedną czwartą. 

W zeszłym roku kilogram fileta z karpia kosztował ok. 45 zł, a żywej ryby ok. 25 zł. Ceny karpia w 2022 roku są wyższe i w zależności od sieci wynoszą od 50 do 70 zł za kilogram fileta i 25-30 zł za kilo żywej ryby. Najtańszą opcją jest nabycie karpia prosto z hodowli - tu za 1 kg można zapłacić ok. 15 zł. 

Jak wydać mniej na świąteczne jedzenie? Katarzyna Bosacka ma na to jedną radę: po prostu ograniczyć zakupy i uszczuplić wigilijny stół. Poleca też przejrzeć spiżarki, odkopać weki i sprawdzić, co zalega w zamrażarkach. - Przecież niektóre rzeczy można jeszcze wykorzystać - podkreśla.

Dobrym pomysłem na zaoszczędzenie pieniędzy jest według gwiazdy rozdzielenie potraw między członków rodziny. Niech wigilia będzie uroczystością składkową. - Jedna ciocia przygotuje sałatkę jarzynową, druga śledzia, a wujek - rybę po grecku - radzi Katarzyna Bosacka. 

Katarzyna Bosacka przerażona jedzeniem na mundialu. "Hamburger, jakby przejechał go czołg" [FOTO]