Obserwuj w Google News

Przepis na pizzę bez drożdży, proszku do pieczenia, jajek i mleka - jak zrobić szybką pizzę?

Karolina Piotrowska
3 min. czytania
01.04.2020 15:15

Często zdarza się sytuacja, kiedy chcemy przygotować posiłek samodzielnie w domu, a akurat brakuje nam składników. Dobrym przykładem może być pizza. Sprawdzamy, które składniki są niezbędne, aby ją przygotować. W poniższym artykule zbieramy również najciekawsze przepisy na pizzę bez drożdży, proszku do pieczenia, jajek i mleka.

Przepis na pizzę bez drożdży, proszku do pieczenia, jajek i mleka - jak zrobić szybką pizzę?
fot. Shutterstock

Przepis na pizzę bez drożdży, proszku do pieczenia, jajek i mleka - jak zrobić szybką pizzę w domu? Jakie składniki są niezbędne do wykonania domowej pizzy? Poniżej zebraliśmy przepisy na pizzę bez drożdży, proszku do pieczenia, jajek, mleka i porady, jak zrobić szybką i łatwą pizzę w domu.

Przepis na chleb bez drożdży - prosty chleb na zakwasie do zrobienia w domu

Przepis na pizzę bez drożdży i proszku do pieczenia

Jednym z najprostszych przepisów na pizzę bez drożdży i proszku do pieczenia jest pizza na spodzie z podpłomyka. Do wykonania będą potrzebne jedynie mąka i woda.

Czy można mrozić świeże drożdże i jak mrozić drożdże?

Podpłomyk to bardzo cienkie ciasto, które można przygotować na rozgrzanej patelni lub w piekarniku. Jeśli chodzi o ilość składników, należy użyć ich w proporcji mniej więcej 1:1. Dobrym odnośnikiem może być na przykład użycie 1 szklanki wody do 1 szklanki mąki. Jeśli ciasto na pizzę bez drożdży i proszku do pieczenia będzie za rzadkie, można dodać więcej mąki. Dodatkowo ciasto można doprawić szczyptą soli. Przy mieszaniu, a następnie wyrabianiu składników ważne jest to, aby utworzyły one zwartą masę, którą następnie będzie można podzielić na kilka równych części. Nie mogą one być za duże, aby placki nie wyszły zbyt grube.

Koronawirus. Dlaczego brakuje drożdży w sklepach?

Następnie przygotowujemy blat, podsypujemy go mąką. Każdą z części ciasta na pizzę bez drożdży i proszku do pieczenia należy kolejno rozwałkować na cienkie placki. Każdy z nich smażymy na bardzo rozgrzanej, suchej patelni do momentu, aż się zarumieni. Po upieczeniu podpłomyki można podać z dowolnie wybranymi przez nas składnikami: oliwą, sosem pomidorowym, szynką, serem, pieczarkami itd. Można je również podawać na słodko, np. z dżemem, konfiturą, owocami lub innymi dodatkami.

Czym zastąpić drożdże w chlebie, w pizzy, w cieście i w innych przepisach?

Jak zrobić szybką pizzę bez drożdży z proszkiem do pieczenia?

Jeśli zależy nam jednak na bardziej klasycznej wersji pizzy, można przygotować ją z użyciem proszku do pieczenia zamiast drożdży. Najbardziej podstawowy przepis zamieszczamy poniżej.

PIZZA BEZ DROŻDŻY Z PROSZKIEM DO PIECZENIA - SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dodatkowo ewentualnie ulubione przyprawy (bazylia, oregano)
  • opcjonalnie: 1 jajko

Mąkę przesiać do naczynia razem z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, przyprawy, następnie na środku zrobić wgłębienie, do którego dodać wodę, oliwę i ewentualnie jajko. Wyrobić ciasto. Jeśli wychodzi za rzadkie, można lekko podsypywać mąką. Następnie należy rozwałkować ciasto, przełożyć na wysmarowaną oliwą blachę, wyłożyć ulubione składniki (szynka, ser, pieczarki, papryka lub inne) i piec w temperaturze 200 stopni przez około 15-18 minut.

Przepisy na makaron - z kurczakiem, z sosem, bez mięsa, penne z serem i inne

Przepis na pizzę bez drożdży, proszku do pieczenia, jajek i mleka

Najlepszy przepis na pizzę bez drożdży, proszku do pieczenia, jajek i mleka to właśnie przepis na podpłomyki lub zmodyfikowany przepis na pizzę, który zamieściliśmy powyżej. Co ciekawe, klasyczna włoska pizza nie zawiera jajek ani mleka.

Jak rozmrozić drożdże szybko i czy można to zrobić w mikrofalówce?

Pizza to potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. We Włoszech wyróżnia się dwie charakterystyczne odmiany pizzy: neapolitańską i rzymską. Pizza rzymska ma grubsze ciasto - od 1 do 2 cm, aby dobrze podtrzymywało składniki, oraz mocno zarumienione i podniesione brzegi. Pizza neapolitańska jest bardzo cienka (maksymalnie 3 mm) i nie ma zaokrąglonych brzegów.

Jak ugotować jajko na twardo i na miękko w mikrofalówce i w garnku? [PRZEPIS]

RadioZET.pl/KP