Obserwuj w Google News

Pierniki świąteczne - przepis na pyszne pierniki na Boże Narodzenie 2020 [PROSTY PRZEPIS]

2 min. czytania
14.12.2020 12:48

Przepis na pierniki świąteczne to temat, na który informacji rokrocznie nawet na kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem poszukuje wiele osób. Poniżej znajdziecie prosty przepis na pierniki, które doskonale sprawdzą się jako słodka przekąska w okresie świątecznym, a także - zapakowane w ładne opakowanie - jako wigilijny prezent dla bliskich.

Pierniki świąteczne - przepis na pyszne pierniki na Boże Narodzenie 2020 [PROSTY PRZEPIS]
fot. SHUTTERSTOCK

Przepis na pierniki świąteczne - łatwy i szybki przepis na pierniczki na Boże Narodzenie. W tym artykule znajdziecie zarówno składniki, jak i sposób przygotowania smakołyków krok po kroku.

Pierniki świąteczne - przepis na pyszne pierniki na Boże Narodzenie 2020

Pierniki świąteczne to fraza, która nawet na kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem wyszukiwana jest w sieci przez wiele osób. Nic dziwnego, już dawno przygotowywanie tego smakołyku stało się niepisaną świąteczną tradycją. Takie pierniki doskonale sprawdzają się jako słodka przekąska w okresie świątecznym, a także - zapakowane w ładne opakowanie - jako wigilijny prezent dla bliskich.

Jak zrobić lukier? Prosty przepis na lukier z cukru pudru na ciasto i do pierników

Przepis na pierniki, który znajdziecie poniżej, jest bardzo prosty, dlatego wykonać go mogą - z drobną pomocą dorosłych - nawet dzieci. 

Przypomnijmy, że w 2020 roku Wigilia przypadnie w czwartek, 24 grudnia. Dzień później w piątek wypada Boże Narodzenie, a następnie tzw. Drugi Dzień Świąt. Z kolei zimowa przerwa świąteczna dla uczniów rozpocznie się w środę 23 grudnia i potrwa do 4 stycznia.

Przepis na pierniki świąteczne - łatwy i szybki przepis na pierniczki na Boże Narodzenie

Przepis na pierniki świąteczne pochodzi z książki "Przepisy czytelników, zima" z Biblioteczki Poradnika Domowego. Przepis przesłała Zenona Szklarz.

Najpiękniejsze życzenia bożonarodzeniowe i świąteczne wierszyki na 2020 rok

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jaja,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka utłuczonych przypraw (cynamon, goździki, czarny pieprz)

Do ozdabiania pierniczków:

  • kilka obranych migdałów, orzechów, wiórki kokosowe lub kolorowy maczek

Sposób przygotowania:

Do przesianej mąki wlać rozpuszczony, gorący miód i wymieszać łyżką. Dodać cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jajo. Dokładnie wyrabiać rękę, aż ciasto będzie gładkie. Gotowe rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta szklanką lub foremkami wykrawać pierniczki, smarować rozmąconym jajem i dekorować. Piec około 15 minut.

W zamkniętej puszce można je przechowywać nawet kilka tygodni. Smacznego!

RadioZET.pl