Oceń
Przepis na pierniki świąteczne - łatwy i szybki przepis na pierniczki na Boże Narodzenie. W tym artykule znajdziecie zarówno składniki, jak i sposób przygotowania smakołyków krok po kroku.
Pierniki świąteczne - przepis na pyszne pierniki na Boże Narodzenie 2020
Pierniki świąteczne to fraza, która nawet na kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem wyszukiwana jest w sieci przez wiele osób. Nic dziwnego, już dawno przygotowywanie tego smakołyku stało się niepisaną świąteczną tradycją. Takie pierniki doskonale sprawdzają się jako słodka przekąska w okresie świątecznym, a także - zapakowane w ładne opakowanie - jako wigilijny prezent dla bliskich.
Jak zrobić lukier? Prosty przepis na lukier z cukru pudru na ciasto i do pierników
Przepis na pierniki, który znajdziecie poniżej, jest bardzo prosty, dlatego wykonać go mogą - z drobną pomocą dorosłych - nawet dzieci.
Przypomnijmy, że w 2020 roku Wigilia przypadnie w czwartek, 24 grudnia. Dzień później w piątek wypada Boże Narodzenie, a następnie tzw. Drugi Dzień Świąt. Z kolei zimowa przerwa świąteczna dla uczniów rozpocznie się w środę 23 grudnia i potrwa do 4 stycznia.
Przepis na pierniki świąteczne - łatwy i szybki przepis na pierniczki na Boże Narodzenie
Przepis na pierniki świąteczne pochodzi z książki "Przepisy czytelników, zima" z Biblioteczki Poradnika Domowego. Przepis przesłała Zenona Szklarz.
Najpiękniejsze życzenia bożonarodzeniowe i świąteczne wierszyki na 2020 rok
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 jaja,
- 3/4 szklanki cukru,
- łyżka masła,
- 2 łyżki miodu,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka utłuczonych przypraw (cynamon, goździki, czarny pieprz)
Do ozdabiania pierniczków:
- kilka obranych migdałów, orzechów, wiórki kokosowe lub kolorowy maczek
Sposób przygotowania:
Do przesianej mąki wlać rozpuszczony, gorący miód i wymieszać łyżką. Dodać cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jajo. Dokładnie wyrabiać rękę, aż ciasto będzie gładkie. Gotowe rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta szklanką lub foremkami wykrawać pierniczki, smarować rozmąconym jajem i dekorować. Piec około 15 minut.
W zamkniętej puszce można je przechowywać nawet kilka tygodni. Smacznego!
RadioZET.pl
Oceń artykuł