Czy można mrozić surowe grzyby leśne? [PRZEPIS]
Sezon na grzyby powoli dobiega końca, więc wiele osób zastanawia się, jak je przechowywać, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Sprawdziliśmy, czy można mrozić surowe grzyby leśne i jak to robić.
![Czy można mrozić surowe grzyby leśne? [PRZEPIS]](https://gfx.rozrywka.radiozet.pl/var/radiozetsg/storage/images/co-gdzie-kiedy-jak/czy-mozna-mrozic-surowe-grzyby-lesne-przepis/14356739-1-pol-PL/Czy-mozna-mrozic-surowe-grzyby-lesne-PRZEPIS_content.jpg)
Jak mrozić grzyby? Czy można mrozić surowe grzyby leśne? W tym artykule wyjaśniamy, czy można mrozić grzyby leśne.
Czy surowe grzyby można mrozić?
Grzyby leśne takie jak: maślaki, koźlarki czy borowiki można mrozić na surowo pod warunkiem, że będą one przechowywane w zamrażarce, która chłodzi w niskich temperaturach (poniżej 15 stopni Celsjusza). W przypadku mrożenia grzybów w lodówko-zamrażarce lepiej jest poddać je wstępnej obróbce cieplnej. Można to robić na dwa sposoby:
- zblanszować grzyby we wrzącej wodzie przez około 10-15 minut
- podsmażyć je na sklarowanym maśle.
Grzyby duszone - na patelni w śmietanie i mrożone na zimę [PRZEPISY]
Jak długo można mrozić grzyby? Termin przydatności do spożycia to około 6 miesięcy. Przed przygotowaniem posiłku mrożonych grzybów nie trzeba wcześniej rozmrażać.
Jak przygotować grzyby do mrożenia?
Przed zamrożeniem grzyby należy odpowiednio przygotować. W zależności od gatunku i przeznaczenia można je pokroić lub mrozić w całości. Duże grzyby należy podzielić, a mniejsze mogą pozostać całe. Zanim przejdziemy do krojenia trzeba sprawdzić, czy grzyby nie są robaczywe. W tym celu przecinamy nożem trzonek, a kapelusz czyścimy pędzelkiem lub mokrą szmatką. Grzyby można mrozić, przechowując je w plastikowych torebkach albo szczelnych pojemnikach.
Czy można mrozić kurki i jak to robić? [PROSTY PRZEPIS]
Uwaga, rozmrożonych grzybów nie można ponownie mrozić. Białko grzybów rozkłada się bardzo szybko, a to może spowodować zatrucie pokarmowe.
RadioZET.pl