0
topscrollRun:
Obserwuj w Google News

Czy można mrozić surowe grzyby leśne? [PRZEPIS]

1 min. czytania
12.11.2020 18:36

Sezon na grzyby powoli dobiega końca, więc wiele osób zastanawia się, jak je przechowywać, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Sprawdziliśmy, czy można mrozić surowe grzyby leśne i jak to robić.

Czy można mrozić surowe grzyby leśne? [PRZEPIS]
fot. SHUTTERSTOCK

Jak mrozić grzyby? Czy można mrozić surowe grzyby leśne? W tym artykule wyjaśniamy, czy można mrozić grzyby leśne.  

Czy surowe grzyby można mrozić? 

Grzyby leśne takie jak: maślaki, koźlarki czy borowiki można mrozić na surowo pod warunkiem, że będą one przechowywane w zamrażarce, która chłodzi w niskich temperaturach (poniżej 15 stopni Celsjusza). W przypadku mrożenia grzybów w lodówko-zamrażarce lepiej jest poddać je wstępnej obróbce cieplnej. Można to robić na dwa sposoby: 

  • zblanszować grzyby we wrzącej wodzie przez około 10-15 minut 
  • podsmażyć je na sklarowanym maśle. 

Grzyby duszone - na patelni w śmietanie i mrożone na zimę [PRZEPISY]

Jak długo można mrozić grzyby? Termin przydatności do spożycia to około 6 miesięcy. Przed przygotowaniem posiłku mrożonych grzybów nie trzeba wcześniej rozmrażać. 

Jak przygotować grzyby do mrożenia? 

Przed zamrożeniem grzyby należy odpowiednio przygotować. W zależności od gatunku i przeznaczenia można je pokroić lub mrozić w całości. Duże grzyby należy podzielić, a mniejsze mogą pozostać całe. Zanim przejdziemy do krojenia trzeba sprawdzić, czy grzyby nie są robaczywe. W tym celu przecinamy nożem trzonek, a kapelusz czyścimy pędzelkiem lub mokrą szmatką. Grzyby można mrozić, przechowując je w plastikowych torebkach albo szczelnych pojemnikach.  

Czy można mrozić kurki i jak to robić? [PROSTY PRZEPIS]

Uwaga, rozmrożonych grzybów nie można ponownie mrozić. Białko grzybów rozkłada się bardzo szybko, a to może spowodować zatrucie pokarmowe. 

RadioZET.pl