0
topscrollRun:
Obserwuj w Google News

Grzyby duszone - na patelni w śmietanie i mrożone na zimę [PRZEPISY]

3 min. czytania
05.11.2020 17:39

Grzyby duszone na patelni, w śmietanie, mrożone na zimę, z jogurtem i cebulką... Przepisy na grzyby w tym okresie w roku to jedno z najczęściej pojawiających się wyszukiwań w sieci. W poniższym tekście zebraliśmy najlepsze sposoby na przygotowanie ich w domu na zimę oraz przepisy na grzyby duszone na patelni w różnych wersjach.

Grzyby duszone - na patelni w śmietanie i mrożone na zimę [PRZEPISY]
fot. Shutterstock

Grzyby duszone - na patelni w śmietanie, mrożone na zimę, z jogurtem i inne. Przepisy na najlepsze grzyby duszone na patelni i te, które można zamrozić na zimę to jedno z najczęstszych wyszukiwań w tym okresie w roku. Poniżej zebraliśmy najbardziej przydatne informacje na temat tego, jak zrobić grzyby duszone na patelni w śmietanie i w różnych innych wersjach oraz jak przygotować grzyby duszone mrożone na zimę.

Przepis na grzyby duszone na patelni w śmietanie lub z jogurtem i cebulką

Jeśli chcemy podać grzyby duszone na patelni w sezonie, kiedy są świeże, możemy to zrobić na kilka sposobów. Najbardziej popularne przepisy to:

  • grzyby duszone na patelni w śmietanie z cebulką
  • grzyby duszone na patelni z jogurtem
  • grzyby duszone na patelni w sosie własnym

Ich przygotowanie nie jest trudne i można podać je jako osobne danie lub jako dodatek na talerzu. Na około pół kilograma grzybów potrzebujemy około 200 ml śmietany i jedną cebulę.

Przed przystąpieniem do obróbki termicznej grzybów, należy je bardzo dokładnie przejrzeć i oczyścić, aby pozbyć się resztek ziemi i innych zanieczyszczeń. Nie powinno się ich moczyć w wodzie, wystarczy je przetrzeć wilgotną szmatką lub opłukać pod bieżącą wodą. Następnie należy pokroić je na mniejsze części i przesmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu - może być to masło lub olej roślinny. Wcześniej można je również wrzucić na krótko do osolonego wrzątku i obgotować (około 5-10 minut).

Następnie dodajemy nasze ulubione składniki: podsmażoną cebulkę, jogurt naturalny lub śmietankę oraz przyprawy (sól, pieprz) i dusimy jeszcze przez chwilę na patelni, aż sos zgęstnieje. Smak dania możemy wzbogacić dodając posiekaną pietruszkę lub zioła (np. tymianek, rozmaryn, czosnek granulowany).

Jeśli chodzi o wersję ze śmietaną, grzyby duszone na patelni można również podać z mascarpone - wówczas sos będzie bardziej kremowy i aksamitny. Wystarczy zastąpić nim część śmietanki i postępować dalej zgodnie z przepisem. Pod koniec duszenia można również dodać jedno jajko, które również jeszcze bardziej podkreśli smak dania.

Grzyby trujące w Polsce podobne do jadalnych - atlas grzybów i ciekawostki [ZDJĘCIA]

Grzyby duszone mrożone na zimę - PRZEPIS

Gdy przygotujemy grzyby duszone mrożone na zimę, będziemy mogli wykorzystać je do wielu świątecznych potraw, m.in. do krokietów. Przygotowanie odbywa się podobnie jak grzyby duszone i podawane na świeżo, jednak co najważniejsze - najlepiej mrozić je bez żadnych dodatków.

Na początku grzyby trzeba przebrać i oczyścić, aby pozbyć się resztek ziemi i innych zanieczyszczeń. Nie powinno się ich moczyć w wodzie, wystarczy je przetrzeć wilgotną szmatką lub opłukać pod bieżącą wodą. Następnie należy pokroić je na mniejsze części, ale można również pozostawić je w całości (szczególnie jeśli są to mniejsze okazy).

Kolejnym etapem przygotowywania grzybów mrożonych na zimę jest ich obgotowanie. Należy zrobić to w osolonym wrzątku i gotować je minimum 10 minut. Jeśli chcemy, aby po rozmrożeniu grzyby zachowały swój kształt, można zamrozić je w pudełku zamiast w woreczkach.

Większość grzybów należy przed zamrożeniem przynajmniej obgotować. Kurki i rydze można jedynie przesmażyć na patelni, nie trzeba ich wcześniej gotować, zaś zdrowe i jędrne okazy takich grzybów jak np. prawdziwki, kozaki i podgrzybki można mrozić nawet na surowo.

Grzyby jadalne: lista [NAJPOPULARNIEJSZE GRZYBY, POLSKA]

RadioZET.pl/KP