Obserwuj w Google News

Czy można mrozić kurki i jak to robić? [PROSTY PRZEPIS]

2 min. czytania
20.08.2020 10:38

Czy można mrozić kurki? Temat ten poruszany jest przez wiele osób, a szczególnie przez wszystkich tych, którzy chcieliby przedłużyć termin ważności tego grzyba, ale nie są pewni, czy można go zamrozić. Szczegółowe informacje zamieszczamy poniżej.

Czy można mrozić kurki i jak to robić? [PROSTY PRZEPIS]
fot. SHUTTERSTOCK

Czy można mrozić kurki? Jak mrozić kurki? Co warto wiedzieć na ten temat? Odpowiadamy na pojawiające się zapytania, przedstawiamy szczegółowe informacje oraz sprawdzamy, czy i jak mrozić kurki.

Czy można mrozić szparagi i w jaki sposób można je zamrozić?

Czy można mrozić kurki? 

Informacje na temat tego, czy można mrozić kurki, szczególnie interesują wiele osób. Nic dziwnego, w końcu to bardzo popularny gatunek grzybów, który latem można spotkać na prawie każdym straganie. Dla wszystkich, którzy chcieliby przedłużyć termin ważności kurek, mamy bardzo dobre wiadomości - kurki można mrozić. Pozwoli to na cieszenie się ich smakiem nawet po sezonie.

Warto także w tym miejscu wspomnieć, że kurki zawierają dużo soli mineralnych oraz witamin, m.in. A, B1, C, D oraz E. Są także niskokaloryczne, dlatego jest to doskonała potrawa dla osób, które są na diecie. Grzyby te są także źródłem błonnika. Do tego są smaczne i mogą być składnikiem wielu potraw. Kurki można przyrządzać m.in. z makaronem czy nawet zrobić z nich kremową zupę. 

Czy można mrozić bób surowy i ugotowany oraz jak to zrobić?

Jak mrozić kurki? [PROSTY PRZEPIS]

Pierwszym krokiem, jeśli chcemy zamrozić kurki, jest ich dokładne oczyszczenie. Można to wykonać na przykład przy użyciu małego pędzelka. Jeśli nie chcemy, żeby nasze grzyby po wyjęciu z zamrażalnika miała gorzki posmak, to przed zamrożeniem musimy je poddać działaniu wysokiej temperatury. Można to zrobić na kilka sposobów - poprzez blanszowanie we wrzątku, przysmażenie na patelni lub gotowanie na parze. 

Pierwsza metoda jest bardzo prosta. Należy zagotować wodę, dodając do niej odrobinę soli, a następnie włożyć do niej nasze kurki na nie więcej niż 3 minuty. Następnie przepłukujemy je zimną wodą. Druga metoda także nie należy do skomplikowanych. Wystarczy rozgrzać patelnię i wsypać na nią grzyby. Cały proces powinien zająć około 10 minut. Co więcej, na patelnię nie trzeba dodawać oleju ani masła. Trzecia i zarazem ostatnia metoda to gotowanie kurek na parze. Na początku gotujemy wodę, a później wrzucamy kurki do parownika. Później przykrywamy nasze grzyby pokrywką i odczekujemy około 10 minut.

Niezależnie od tego, na którą metodę się zdecydujemy, kurki muszą przestygnąć. Następnie porcjujemy grzyby i wkładamy je do specjalnych woreczków do mrożenia. Gotowe!

RadioZET.pl/garneczki.pl/blog