slot: premiumboard
slot: topscroll
topscrollRun:
Obserwuj w Google News

Jak jeść jajko? Ekspertka z TVN poucza przed Wielkanocą. Wciąż robimy to źle

2 min. czytania
06.04.2023 22:37

Irena Kamińska-Radomska znana z programu TVN "Projekt Lady" wyjaśniła, jak prawidłowo jeść jajka ugotowane w skorupce. Wskazówka z pewnością przyda się przed Wielkanocą, gdy wielu Polaków zasiądzie do stołów pełnych jajecznych przysmaków. Okazuje się, że spałaszowanie jajka wcale nie jest takie oczywiste. Kardynalny błąd: używanie do tego srebrnej łyżeczki. 

Irena Kamińska-Radomska
fot. Artur Zawadzki/REPORTER/EAST NEWS
slot: billboard
slot: billboard

Pamiętacie, jak Jolanta Kwaśniewska uczyła Polaków, jak jeść ptysia? (nie, to nie był beza). Przed zbliżającymi się świętami rady w podobnym stylu udzieliła specjalistka od etykiety i protokołu dyplomatycznego, strażniczka dobrych manier oraz słynna mentorka z "Projekt Lady" dr Irena Kamińska-Radomska. Była gwiazda TVN przedstawiła krótki instruktaż, jak prawidło zjeść jajko ugotowane w skorupce. Wielu osobom może wydawać się to śmieszne, lecz zdaniem ekspertki wciąż popełniamy przy tym parę błędów. 

Redakcja poleca

Irena Kamińska-Radomska z "Projekt Lady" tłumaczy, jak jeść jajko 

Jeśli do zjedzenia jajka zamierzamy użyć pieczołowicie wypolerowanej łyżeczki ze srebrnej zastawy, to... możemy ją spokojnie odłożyć na bok. Irena Kamińska-Radomska nie radzi wykorzystywać srebrnych sztućców. 

Jemy metalową łyżeczką albo łyżeczką perłową. Ale absolutnie nie jemy łyżeczką srebrną, bo... nie będzie smakowało. 

- tłumaczy w nagraniu zamieszczonym na Instagramie specjalistka od savoir-vivre. 

Po chwili wyjaśnia, że srebro i metal szybko czernieją, a do tego pozostawiają w ustach metaliczny posmak, co zaburza walory smakowe jajek. 

Poza tym wiele osób nieprawidłowo rozbija skorupkę jajka ugotowanego na twardo lub miękko. Irena Kamińska-Radomska skupiła się na tych drugich, ponieważ wymagają one szczególnego podejścia. Jak tłumaczy, na pewno nie należy rozbijać skorupki, gwałtownie uderzając jajkiem o stół. Najpierw trzeba je postawić je w specjalnym talerzyku bądź kieliszku na jajka i obtłuc łyżeczką wierzchołek. Po usunięciu skorupek można przystąpić do drążenia zawartości. 

Gwiazda "Projekt Lady" zaprezentowała też inny sposób obierania jajka na miękko, polegający na ścięciu nożem wierzchołka. Nie jest to mniej kulturalne, ale na pewno wymaga wprawy. 

slot: leaderboard_pod_art