Według badaczy praca kelnera jest bardziej stresująca, niż neurochirurga
Okazuje się, że stres związany z pracą w bezpośredniej obsłudze klienta może być większy, niż na stanowisku...neurochirurga. Wielogodzinne zmiany i intensywny wysiłek fizyczny sprawiają, że to praca kelnerów została oceniona przez chińskich badaczy jako jeden z najgroźniejszych dla zdrowia zawodów.
Jaki zawód jest najbardziej stresujący?
Badacze z Southern Medical University w chińskim Guangzhou wzięli pod lupę wyniki sześciu innych badań, sprawdzających korelację pomiędzy wykonywaną przez nas pracą, a wpływem, jaki ma na nasze zdrowie. Łącznie przeanalizowano dane ponad 138 tys. osób. Co z nich wynikło? Zawody biorących udział w ankietach osób podzielono na 4 osobne kategorie. Te najmniej wymagające i najprostsze określono jako "pasywne", te związane z większą odpowiedzialnością, jak np. architekt lub naukowiec jako "średnio stresujące", te związane z dużą presją, jak np. nauczyciel lub lekarz jako "aktywne". Na koniec pozostawiono te, które wiązały się z dużymi nakładami stresu i małą kontrolą nad wykonywanymi obowiązkami. To one oznaczono jako "wysoce stresujące", zaliczając do nich pracę w charakterze kelnera.
MAMY TEŻ DLA CIEBIE:
- Francuski kelner zwolniony za „złe zachowanie”. Oskarża restaurację o dyskryminację kulturową
- Roboty zastąpią kelnerów? Wideo robi wrażenie
- Kelner dostał 500 dol. napiwku. Bo okazał dobroć
Ryzyko ataku serca jest o 22% wyższe w zawodzie kelnera
Z danych wynika także, że ryzyko to wzrasta o dodatkowe 10% u kobiet, pracujących jako kelnerki. Jak to możliwe? Jak wyjaśniają autorzy badań, współczynnik stresu związany z zawodami takimi jak neurochirurg jest również wysoki, minimalizuje go jednak odczuwana z pracy satysfakcja i poczucie bycia docenianym w miejscu pracy. Lekarze, architekci, a także kierownicy biorący udział w opisywanych badaniach przyznawali, że choć po całym, wymagającym dniu pracy potrzebują wiele odpoczynku, to towarzyszy im również przekonanie o wartości swojej pracy. Takiej odpowiedzi nie podawali już ankietowani, wykonujący zawody takie jak obsługa w restauracji. Pracę w gastronomii uznano także za ryzykowną pod względem kontaktu z używkami - wielu ankietowanych zdradzało, że nagromadzony w ciągu dnia pracy stres rozładowuje "po godzinach" przy pomocy alkoholu i papierosów.
WARTO WIEDZIEĆ:
- Jakie błędy najczęściej popełniamy w restauracjach? Kelnerzy komentują zachowania gości
- Za takie rzeczy kelner pluje Ci do zupy! [TOP 7]
Praca w usługach ma wpływ na zdrowie
Zarówno psychiczne, jak i fizyczne - kelnerzy często wskazywali jako przyczynę swojego stresu również chroniczne zmęczenie, spowodowane wielogodzinnymi zmianami i pracą nocami. "Wcześniej sądziliśmy, że stres spowodowany pracą ma związek wyłącznie z charakterem wykonywanych obowiązków. Tak jednak nie jest - to nie sam stres ma wpływ na kondycję np. serca, ale także nasze nawyki, wynikające z naszej pracy. Zła, mało zróżnicowana dieta, nałogi i nieregularny tryb życia to często nieodłączna część życia pracowników gastronomii. To wszystko ma katastrofalny wpływ na ich stan zdrowia" - dowodził główny autor opublikowanych badań, Dingli Xu. Warto o tym pamiętać następnym razem, kiedy zirytujemy się, czekając zbyt długo na zamówienie!
RadioZET.pl/źródło:Munchies/AG
PRZECZYTAJ TEŻ:
- Brakuje pracowników w podstawowych zawodach
- Pierwsza restauracja na świecie, w której kuchnię opanowały roboty
- Czy roboty zabiorą nam pracę? Nie musicie bać się sztucznej inteligencji!