0
topscrollRun:
Obserwuj w Google News

Wypadek w "Dzień Dobry TVN". Prawie doszło do poparzenia!

2 min. czytania
04.02.2023 17:31

W sobotnim wydaniu "Dzień Dobry TVN" w kuchni pojawiła się Aleksandra Szwed. Aktorka miała jednak niemiłą przygodę. Na szczęście nikt nie ucierpiał.

Marcin Prokop, Dorota Wellman
fot. Jerzy Dudek/Dzien Dobry TVN/East News/

Każdy, kto gotuje, wie, że z temperaturą i podgrzanymi cieczami nie ma żartów. Widzowie "Dzień Dobry TVN" przypomnieli sobie o tym dzięki Aleksandrze Szwed i jej wypadkowi w kuchni programu.

Wypadek w kuchni "Dzień Dobry TVN"

"Dzień Dobry TVN", tak jak każda śniadaniówka ma kącik kulinarny. W sobotnim wydaniu programu program gościł Aleksandrę Szwed. Gwiazda "Rodziny zastępczej" pokazywała kuchenne triki z wykorzystaniem ziół.

Redakcja poleca

Początkowo przez zioła doszło do uszczypliwości pomiędzy Szwed i prowadzącymi - Dorotą Wellman i Marcinem Prokopem. Później doszło do niebezpiecznej sytuacji. Na szczęście nikomu nic się nie stało.

Szwed zaproponowała, że wykona domową oliwę ziołową. 

To jest bardzo prosty i szybki sposób na wykorzystanie ziół. Ja wyjątkowo to lubię robić z rozmarynem. Oto oliwa ziołowa domowej roboty. Nie musimy wydawać, nie wiadomo jakich pieniędzy, Wiemy dokładnie, co tam jest.

Składnikami oliwy były też czosnek i chilli.

Tu mamy włożony czosnek i rozmaryn i podgrzaną oliwę. Nie gotująca się. To, co tu paruje, to jest woda ze spryskiwacza, która tu nam wleciała, ale ona zaraz odparuje.

Aktorka zaczęła przelewać oliwę do butelki i doszło do tragedii. Butelka pękła, w koło posypały się fragmenty szkła, a ciepła ciecz wylała się na blat. Na szczęście nikomu nic się nie stało, chociaż było blisko od katastrofy.

Redakcja poleca

Dlaczego butelka pęka pod wpływem ciepła?

Szwed skomentowała, że szklane naczynie "nie przetrwało ciepła". Jaki jest powód tego, co wydarzyło się w studio "Dzień Dobry TVN"? Butelka pęka pod wpływem ciepła, ponieważ powoduje ono rozszerzenie się jej zawartości. Gdy butelka jest nagrzewana, powietrze wewnątrz rozszerza się i wywiera nacisk na ścianki butelki. Jeśli nacisk jest zbyt duży, butelka pęka. To samo może się dziać, gdy butelka jest nagrzewana i nagle schładzana, powodując kurczenie się powietrza wewnątrz i powodując dodatkowy nacisk na ścianki butelki. 

RadioZET.pl/TVN