Obserwuj w Google News

Gęsie pipki: tania potrawa dla całej rodziny. W PRL-u była hitem

2 min. czytania
16.05.2024 12:49

Gęsie pipki to tradycyjna potrawa kuchni galicyjskiej. Wyróżnia się nie tylko finezyjną nazwą, ale i ciekawym smakiem. Zaletą jest też niska cena. Aby przygotować gęsie pipki, potrzeba zaledwie kilku łatwo dostępnych składników. Dlatego potrawa była prawdziwym hitem w PRL-u.

Gęsie pipki to kultowa polska potrawa
fot. EastNews

Kultowe dania z czasów PRL-u. Jak przygotować gęsie pipki?

Gotowanie w czasach PRL-u było prawdziwym wyzwaniem. Dziś w sklepach mamy praktycznie wszystko, łącznie z egzotycznymi produktami, dzięki którym możemy przenieść się na chwilę w każdy zakątek świata. Nasi rodzice pamiętają jednak czasy, gdy domowe menu ograniczało się do kilku prostych dań, a ich urozmaicanie wymagało prawdziwej pomysłowości. Mimo to, wiele osób darzy sentymentem dania królujące w PRL-u. Niektóre z nich znów pojawiają się na polskich stołach, zwłaszcza że są bardzo tanie w przygotowaniu. Jedną z takich potraw są gęsie pipki. Danie o żartobliwej nazwie to po prostu gulasz z drobiowych, najczęściej gęsich, żołądków, z dodatkiem śmietany, chociaż nazwa ta dotyczy również nadziewanej podrobami gęsiej szyi.

Aby przygotować nietypową potrawę, potrzebujemy około kilograma drobiowych żołądków, cebulę i przyprawy. Smak mięsa najlepiej podkreśli liść laurowy, majeranek, szczypta soli i czosnek. Żołądki należy wyczyścić i opłukać, a następnie gotować przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. Następnie mięso smażymy z przyprawami: pod koniec dodajemy cebulkę. Całość podlewamy wodą i dusimy, aż mięso zrobi się miękkie. Dodajemy kwaśną śmietanę, opcjonalnie pietruszkę.

Gęsie pipki, chociaż są zapomnianym daniem, powoli wracają do łask. Można je zjeść w wielu restauracjach w Polsce. Gęsie pipki podane z ciekawymi dodatkami to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Źródło: Radio ZET/haps.pl/slaskiesmaki.pl

Redakcja poleca