Gęsie pipki: tania potrawa dla całej rodziny. W PRL-u była hitem
Gęsie pipki to tradycyjna potrawa kuchni galicyjskiej. Wyróżnia się nie tylko finezyjną nazwą, ale i ciekawym smakiem. Zaletą jest też niska cena. Aby przygotować gęsie pipki, potrzeba zaledwie kilku łatwo dostępnych składników. Dlatego potrawa była prawdziwym hitem w PRL-u.
![Gęsie pipki to kultowa polska potrawa Gęsie pipki to kultowa polska potrawa](https://gfx.rozrywka.radiozet.pl/var/g3-radiozetrozrywka/storage/images/newsy/gesie-pipki-tania-potrawa-dla-calej-rodziny-w-prl-u-byla-hitem/23447061-1-pol-PL/Gesie-pipki-tania-potrawa-dla-calej-rodziny.-W-PRL-u-byla-hitem_content.jpg)
Kultowe dania z czasów PRL-u. Jak przygotować gęsie pipki?
Gotowanie w czasach PRL-u było prawdziwym wyzwaniem. Dziś w sklepach mamy praktycznie wszystko, łącznie z egzotycznymi produktami, dzięki którym możemy przenieść się na chwilę w każdy zakątek świata. Nasi rodzice pamiętają jednak czasy, gdy domowe menu ograniczało się do kilku prostych dań, a ich urozmaicanie wymagało prawdziwej pomysłowości. Mimo to, wiele osób darzy sentymentem dania królujące w PRL-u. Niektóre z nich znów pojawiają się na polskich stołach, zwłaszcza że są bardzo tanie w przygotowaniu. Jedną z takich potraw są gęsie pipki. Danie o żartobliwej nazwie to po prostu gulasz z drobiowych, najczęściej gęsich, żołądków, z dodatkiem śmietany, chociaż nazwa ta dotyczy również nadziewanej podrobami gęsiej szyi.
Aby przygotować nietypową potrawę, potrzebujemy około kilograma drobiowych żołądków, cebulę i przyprawy. Smak mięsa najlepiej podkreśli liść laurowy, majeranek, szczypta soli i czosnek. Żołądki należy wyczyścić i opłukać, a następnie gotować przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. Następnie mięso smażymy z przyprawami: pod koniec dodajemy cebulkę. Całość podlewamy wodą i dusimy, aż mięso zrobi się miękkie. Dodajemy kwaśną śmietanę, opcjonalnie pietruszkę.
Gęsie pipki, chociaż są zapomnianym daniem, powoli wracają do łask. Można je zjeść w wielu restauracjach w Polsce. Gęsie pipki podane z ciekawymi dodatkami to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Źródło: Radio ZET/haps.pl/slaskiesmaki.pl