Ryż staje się coraz mniej odżywczy. Wszystko przez zanieczyszczenia powietrza
Aż chciałoby się powiedzieć: śpieszmy się jeść ryż, tak szybko przestaje być odżywczy...To wciąż główny pokarm dla ponad 2 mld ludzi na świecie.
Wartość odżywcza ryżu maleje
Jeśli traktujesz ryż jako zdrowszą i niskokaloryczną alternatywę dla tradycyjnych ziemniaków lub makaronu, nie mamy dobrych informacji. Według wyników opublikowanych w periodyku naukowym "Science Advances" nowych badań wartość odżywcza ryżu niebezpiecznie maleje. Wszystkiemu winna jest rosnąca ilość dwutlenku węgla w atmosferze, zubożająca zawartość czterech kluczowych witamin z grupy B w typowej miseczce białego przysmaku. Jak naukowcy do tego doszli?
TO CIĘ ZAINTERESUJE: Sushi na diecie odchudzającej. Jak jeść, aby nie utyć?
Jak ryż reaguje na dwutlenek węgla?
Na potrzeby badania sprawdzono aż 18 próbek różnych gatunków ryżu, z uwzględnieniem miejsca ich uprawy. Analizowano ich wartość odżywczą pod kątem zawartości białka, żelaza i cynku, a także wspomnianych wyżej odmian witamin B1, B2, B5 i B9. Dla części z nich zmieniono jednak stężenie dwutlenku węgla w powietrzu – do poziomu, jaki prognozuje się na drugą połowę XXI wieku.
MAMY TEŻ DLA CIEBIE:
Życie towarzyskie sprzyja otyłości? Zobacz wyniki badań
Te produkty możesz jeść po upłynięciu daty ważności
5 diet z Hollywood, które dietetycy odradzają w 2018 roku
Czy dieta bezglutenowa może być szkodliwa? [VIDEO]
Otrzymane różnice są znaczące - poziom witaminy B1 (tiaminy) był niższy o średnio o 17,1%, witaminy B2 (ryboflawiny) o 16,6 %, witaminy B5 (kwasu pantotenowego) o 12,7 %, a witaminy B9 - czyli kwasu foliowego - aż o 30,3 % Wykryto też mniej białek, żelaza i cynku niż w uprawach poddanych lepszym warunkom. Zdaniem badaczy taka sama tendencja będzie utrzymywać się w przypadku upraw ryżu w Japonii czy Chinach.
Badacze ostrzegają - to może odbić się na zdrowiu milionów matek i dzieci
To zresztą min. te kraje mogą mieć największe kłopoty z powodu coraz mniej wartościowego pożywienia. Badacze przypominali w swoim raporcie o tym, że ryż stanowi główny pokarm dla ponad 2 mld ludzi na świecie. Co więcej, mieszkańcy Bangladeszu, Kambodży, Indonezji, Laosu, Wietnamu, Birmy i Madagaskaru, spożywają dzięki niemu co najmniej połowę dziennej dawki energetycznej oraz białkowej. Łatwo się więc domyślić, jakie konsekwencje może mieć dla nich kolejny spadek wartości odżywczej w diecie. "Ryż od tysięcy lat dominuje w żywieniu wielu populacji w Azji, jest też najszybciej rosnącym składnikiem diety w Afryce. Jego niższa jakość odżywcza może odbić się na zdrowiu milionów matek i dzieci" – alarmowała profesor Kristie Ebi, współautorka publikacji i ekspertka ds. żywienia z University of Washington. Czy istnieje jakieś rozwiązanie tego problemu? Autorzy badań twierdzą, że jednym z nich mogłoby być wyhodowanie nowej odmiany ryżu, mniej wrażliwej na zanieczyszczenia powietrza.
RadioZET.pl/źródło:PAPNaukawPolsce/AG
ZNAJDŹ COŚ DLA SIEBIE:
Dieta wegańska jest bezpieczna dla dzieci - oficjalne stanowisko ekspertów
Która kasza jest najzdrowsza?
Pola ryżowe jak wielkie obrazy. Niezwykłe dzieła sztuki z Japonii
Co jeść, żeby szybciej spalić tłuszcz? Poznaj 10 superproduktów!