Obserwuj w Google News

Europejski Festiwal Smaku 2018 - data, miejsce, koncerty [PROGRAM]

Redakcja
6 min. czytania
24.08.2018 14:50

Europejski Festiwal Smaku 2018 w Lublinie odbędzie się na początku września. Podczas tegorocznej edycji wydarzenia na Starym Mieście pojawi się Jarmark Inspiracji, liczne wystawy, a na scenie zagrają największe gwiazdy muzyki. Naturalnie uczestnicy imprezy będą mogli zasmakować rozmaitych potraw. Sprawdzamy dokładną datę festiwalu, line-up oraz przedstawiamy szczegółowy program.

Europejski Festiwal Smaku 2018 - data, miejsce, koncerty [PROGRAM]
fot. TOMASZ RYTYCH/REPORTER/EASTNEWS

Europejski Festiwal Smaku 2018 - kiedy, gdzie i kto zagra w Lublinie? Przedstawiamy najważniejsze informacje na temat wrześniowego wydarzenia i odpowiadamy na często pojawiające się pytania.

» Radar opadów i radar burzowy online - gdzie jest burza i pada? «

Europejski Festiwal Smaku 2018 - data, miejsce, line-up

Europejski Festiwal Smaku 2018 tradycyjnie odbędzie się na Starym Mieście w Lublinie. Wydarzenie rozpocznie się w poniedziałek, 3 września, a zakończy w niedzielę, 9 września. W tym roku przypada już 10. edycja wydarzenia, która poświęcona będzie barwnej epoce określanej „Dwudzieste Międzywojenne”. Dominującym smakiem będzie Smak Wolności. 

"Inspiruje nas Wolność. Jesteśmy dumni, że nasz festiwal został wpisany w oficjalne obchody 100 lecia odzyskania Niepodległości w Lublinie. Szacujemy, że w czasie 7 dni odwiedzi nas 100 tysięcy ludzi. Będziemy opowiadać im o tym, że świętowanie niepodległości w Dwudziestoleciu Międzywojennym miało blask ułańskiej fantazji. To będzie najbardziej radosna edycja w 10-letniej historii Europejskiego Festiwalu Smaku." - zachęcają organizatorzy wydarzenia.

Line-up Europejskiego Festiwalu Smaku 2018 jest imponujący. W tym roku zagrają tacy artyści jak: Rdza, Katy Carr, Raper Tadek, Andrzej Stasiuk. Ponadto będziemy mogli posłuchać pieśni rekruckich oraz pieśni sefardyjskich. Z kolei gwiazdą wieczoru będzie zespół Lao Che. 

Europejski Festiwal Smaku 2018 w Lublinie: program [3-9.09.]

Program Europejskiego Festiwalu Smaku 2018 zamieszczamy poniżej. Można go także znaleźć na stronie wydarzenia na Facebooku. Więcej szczegółowych informacji na stronie: europejskifestiwalsmaku.pl.

> 3 września 2018 (poniedziałek)
17:00 – Warsztaty kulinarne dla dzieci, Lubelska Kooperatywa Spożywcza, Kowalska 1
18:00 – Wernisaż wystawy fotografii „Czesia 2”. Tomasz Bosiacki, restauracja Hades Szeroka
> 4 września 2018 (wtorek)
17:00 – Warsztaty kulinarne dla dzieci, Lubelska Kooperatywa Spożywcza, Kowalska 1
18:00 – Laboratorium Smaku. Szef Jarek Sak. Premiera Pizzy z miodem (Pizza Kubusia Puchatka), Trybunalska Cafe
> 5 września 2018 (środa)
12:00 – Otwarcie Jarmarku Inspiracji, Stare Miasto (stragany czynne do godziny 20:00)
17:00 – Warsztaty kulinarne dla dzieci, Lubelska Kooperatywa Spożywcza, Kowalska 1
18:00 – Laboratorium Smaku. Szef Jarek Sak. Ciasteczka Piłsudskiego, Trybunalska Cafe
19:00 – Laboratorium smaku. Miód na serce. Warsztaty sycenia miodu pitnego, Trybunalska Cafe
20.00 – Wernisaż wystawy kostiumów Anny Moryto „Princeska u Czechowicza”. Degustacja ciasteczek Czechowicza, Muzeum Czechowicza
> 6 września 2018 (czwartek)
10:00 –Jarmark Inspiracji, Stare Miasto
17.00 – Laboratorium smaku. Jak założyć własną mini pasiekę, Trybunalska Cafe
18.00 – Wernisaż wystawy Akwarele, „Jedna Ulica” – Rafał Jan Patro, IBB Grand Hotel Lublinianka
18:45 – Koncert Pieśni rekruckich – Męski zespół Śpiewaczy z Ryk, Kaplica Paryska, bazylika o. Dominikanów
21.00 – Wernisaż wystawy malarstwa i rysunku „Wolna Puławianka”, restauracja 2 PI ER
> 7 września 2018 (piątek)
10:00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto
10:00 – Targi Ekonomii Społecznej, Stare Miasto przy Trybunale Koronnym (ul. Rynek 11-13)
12:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Złota 9
15.00 – Konkurs na Najlepszy Smak Lubelszczyzny, Cafe Trybunalska
17:00 – Lubelskie na talerzu. Kodeń, Paulina Pietrusik, plac Po Farze
17:40 – Lubelskie na talerzu. Chełm, Edyta Wójtowicz, Grażyna Stankiewicz, Krzysztof Grabczuk, wicemarszałek województwa lubelskiego, plac Po Farze
18.00 – Lubelskie na talerzu. Poniatowa, restauracja Pod Kogutem. Premiera piwa festiwalowego z Browaru Zakładowego, plac Po Farze
18.30 – Lubelskie ze Smakiem, „Puławska na talerzu”. Pokaz Mistrzowski Maestro Jean Bos, Sławomir Sosnowski, marszałek województwa lubelskiego, plac Po Farze
18.45 – Koncert Pieśni Sefardyjskich. Kaja Mianowana z zespołem, Kaplica Paryska, bazylika Dominikanów
19:00 – Ogłoszenie werdyktu konkursu „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, plac po Farze
19:15 – koncert zespołu RDZA, plac Po Farze
20.00 – Wernisaż wystawy „Miasteczko”. Portret niewidzianego Hrubieszowa na fotografii Mariusza Tomczuka, restauracja Zaczarowana Dorożka
20:15 – koncert zespołu LAO CHE, plac Po Farze
21.00 – JemTeatr. Kolacja historyczna. Rekonstrukcja uczty Józefa Czechowicza i Bolesława Leśmiana (zaproszenia), restauracja Zaczarowana Dorożka
> 8 września 2018 (sobota)
10:00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto w Lublinie.
10:00 – Targi Ekonomii Społecznej, Stare Miasto przy Trybunale Koronnym (ul. Rynek 11-13)
11:00 – Diorama „Wojsko Polskie 1918 – 1920”. Rekonstrukcja historyczna, plac przed Bramą Krakowską. Inscenizacja potrwa do wieczora
12:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Złota 9
12.00 – XXVIII Ogólnopolski Turniej Nalewek edycja “Nalewki ziołowe” i seminarium “Nalewki i zioła lecznicze”, restauracja Old Pub
13:00 – Konkurs „Śniadanie po lubelsku ( 2 tury po 3 restauracje), plac Po Farze
14:00 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze”. Edgar Ghazarian, ambasador Republiki Armenii w Polsce: Historia koniaku, restauracja Old Pub
14:00 – Konkurs „Good Chef”. Część pierwsza, plac Po Farze
14:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Prof. Agnieszka Ludwiczuk z katedry Farmakognozji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie: Lecznicze właściwości ziół i nalewek, restauracja Old Pub
14:45 – Gwiazdy smakują Lubelskie. Szef Marek Panek, Hades Szeroka & gwiazda polskich seriali
15:00 – Stacja Teatr z Konopnicy. Spektakl dla dzieci „Kop-ciuszek” plac Łokietka
15:20 – Konkurs „Good Chef”. Część druga, plac Po Farze
15:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Maria Nitychoruk, zielarka z Podlasia „ Sekretne życie Ziół”, restauracja Old Pub
16:05 – Gwiazdy smakują Lubelskie. Szef Karol Zając z restauracji Ego Hotelu Alter & gwiazda polskich seriali, plac Po Farze
16:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Barbara i Dariusz Chwesiuk (właściciele Pałacu w Cieleśnicy) relacja „Od Pałacu do gorzelni”, restauracja Old Pub
16:40 – Konkurs „Good Chef”. Część trzecia, plac Po Farze
17:25 – Gwiazdy smakują Lubelskie. Agnieszka Filiks, szefowa kuchni restauracji Willa Filiks w Nałęczowie & gwiazda, plac Po Farze
18:00 – Ogłoszenie werdyktu konkursu Good Chef i Turnieju Nalewek, plac Po Farze
18:15 – Lubelskie ze Smakiem. Pokaz mistrzowski Zuza Zak (Wielka Brytania), Anna Augustyniak, sekretarz województwa lubelskiego
18:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Pokaz wyrobu ormiańskich gołąbków tolma w wykonaniu Grishy Arakelova, ormiańskiego szefa kuchni. Wspólny posiłek nalewkowiczów, restauracja Old Pub
19.00 – Pokaz mody „Lata dwudzieste, lata trzydzieste” z udziałem gwiazd polskich seriali, plac Po Farze
19.30 – Koncert Katy Carr (Wielka Brytania), plac Po Farze
20.00 – Koncert Raper Tadek. Firma, z udziałem kwintetu smyczkowego, plac Po Farze
21.00 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze”, pokaz mistrzowski Jeana Bosa „Alchemia nalewek, wspólna degustacja nalewek, restauracja Old Pub
21.00 – Kolacja z gwiazdami, Hotel Hampton by Hilton (bilety)
> 9 września 2018 (niedziela)
10.00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto w Lublinie
11:00 – Diorama „Wojsko Polskie 1918 – 1920”. Rekonstrukcja historyczna, plac przed Bramą Krakowską. Inscenizacja potrwa do wieczora
12.00 – XVII Lubelskie Święto Miodu (LŚM). Pokazy, koncerty, stoiska, Rynek Starego Miasta
12:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Złota 9
13:00 – Lubelskie na talerzu. Pszczela Wola, Technikum Pszczelarskie, plac Po Farze
13.30 – LŚW. Występ Zespołu Pieśni i Tańca APIS, plac Po Farze
14.30 – LŚW. Występ Dziecięcego Zespołu Regionalnego „Kropelki Rosy” z Łukowa, plac Po Farze
14.30 – Akademia Kubusia Puchatka. Prowadzi szef Arek Krzesiak. Projekt Jemy Zdrowo, plac Po Farze
15.30 – LŚM. Pokaz mody pszczelarskiej, plac Po Farze
15.45 – Lubelskie na talerzu. Włodawa, Zespół Kresowianki, plac Po Farze
16.15 – LŚM. Koncert Zespołu Ludowego „Kresowianki” z Włodawy, plac Po Farze
16.45 – Lubelskie na talerzu. Kozłówka „Kuchnia hrabiego”, restauracja BelEtage IBB Grand Hotel Lublinianka
17.15 – Lubelskie na talerzu. Ormiański smak. Pokaz rdzennej kuchni armeńskiej w wykonaniu Grishy Arakelova, ormiańskiego szefa kuchni. Z udziałem Edgara Ghazariana, Ambasadora Republiki Armenii w Polsce, plac Po Farze
17.45 – Lubelskie na talerzu. Wierzchowiska Koźmianów, restauracja Przystań w Lublinie, plac Po Farze
18.15 – Lubelskie na talerzu. Łosoś w sosie parmeńskim. Przysmak Bolesława Leśmiana, restauracja Giuseppe, plac Po Farze
19:00 – Lubelskie ze Smakiem, „Puławska na talerzu”. Gulasz huzarski, restauracja Huzar, plac Po Farze
20.00 – koncert Mickiewicz – Stasiuk – Haydamaky, plac Po Farze
> 10 września 2018 (poniedziałek)
18:45 – Debata Dwóch Ambon „Smak Krzyża” – finisażu festiwalu, klasztor Dominikanów przy ulicy Złotej w Lublinie

RadioZET.pl/JW