Obserwuj w Google News

Quiz. Gotujesz, ale czy wiesz, co robisz w kuchni? Test kulinarny dla mistrzów

1 min. czytania
28.02.2024 23:23

Pasjonujesz się gotowaniem? Rozwiąż quiz i przekonaj się, jak dobrze znasz terminy kulinarne związane z przygotowywaniem potraw i deserów. Wiesz, co to peklowanie, poszetowanie, sous-vide i po co blanszuje się warzywa? 10/10 tylko dla wytrawnych znawców kuchni. 

Quiz. Trudne pojęcia kulinarne
  • 10 pytań Rozpocznij quiz
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Gotowanie jest sztuką wymagającą nie tylko talentu, ale i ogromnej wiedzy o sposobach przyrządzania potraw i technikach gotowania. Te z kolei mają swoje konkretne nazwy, które miłośnikom kuchni nie wypada nie znać. 

Quiz. Trudne terminy kulinarne. Znasz ich znaczenie? 

Quiz: Quiz. Gotujesz, ale czy wiesz, co znaczą te pojęcia? Trudny test kulinarny

1/10 Co to jest blanszowanie warzyw?

Niektóre nazwy brzmią egzotycznie, ale tak naprawdę oznaczają dobrze znane czynności, które wykonuje się w kuchni. Flambirowanie, tranżerowanie, stir fry czy sous-vide to tylko niektóre trudne terminy kulinarne, o które pytamy w naszym quizie. Nawet jeśli brzmią ci obco, w paru pytaniach z pewnością dasz radę wywnioskować ich znacznie. W tym teście na równi z wiedzą przyda ci się intuicja. Przy okazji łykniesz trochę fachowej wiedzy, która pozwoli ci bardziej świadomie eksplorować świat kulinariów. Spróbujesz pobić wynik 7/10? 

Nie przegap