Obserwuj w Google News

Szokująca wypowiedź Magdy Gessler. Karp najlepiej smakuje wygłodzony?

Redakcja
2 min. czytania
17.12.2018 12:07

Obrońcy praw zwierząt z pewnością nie będą zachwyceni kulinarnymi radami udzielanymi przez Magdę Gessler. Na jednej z konferencji restauratorka miała udzielać rad na temat przygotowania karpia, między innymi zalecać głodzenie ryby przez tydzień.

Szokująca wypowiedź Magdy Gessler. Karp najlepiej smakuje wygłodzony?
fot. Instagram:@magdagessler_official

Z roku na rok temat losu karpi w okresie świątecznym wzbudza coraz więcej emocji i jest coraz mocniej nagłaśniany. W walkę o zaprzestanie męczenia ryb, które nieszczęśliwie dla nich są elementem tradycyjnej wigilijnej kolacji, angażuje się coraz więcej osób, w tym również celebrytów. Praktyki takie jak przetrzymywanie ryb w małej ilości wody czy przenoszenie ich w foliowych torebkach są coraz częściej piętnowane. Ze sprzedaży żywych ryb zrezygnowały między innymi dwie duże sieci handlowe.

ZOBACZ: Które sieci handlowe zrezygnowały ze sprzedaży żywych karpi?

Gessler
fot. Instagram:@magdagessler_official

Magda Gessler o głodzeniu karpi

Jak podaje „Super Express”, niedawna wypowiedź Magdy Gessler na temat karpi nie przypadnie do gustu obrońcom tych zwierząt. Według dziennika podczas jednej z konferencji restauratorka wypowiedziała się na temat przygotowania świątecznego dania z karpia. Według niej ryba najlepiej smakuje...wygłodzona.

– Karp jest bardzo zdrowy, kiedy się go głodzi. Karpia trzeba głodzić przez tydzień! Wtedy jest naprawdę czysty i zdrowy – miała ocenić Gessler. Dodała również, że praktyka ta powinna być też stosowana w przypadku kurczaków.

– Kurczak czy wątróbki kury to tak, jakby ktoś pchał sobie prosto do buzi truciznę. Wątroba to jest filtr. Jak karmimy się nieodpowiednim jedzeniem, to tak, jakbyśmy sobie pchali szambo do ust. W kurczaku gromadzi się wszystko, co najgorsze, chyba że nie je przez tydzień, tak jak robi się z karpiem.

Ewa Wachowicz poleca głodzenie karpi?

Rację Gessler przyznała jednak Ewa Wachowicz, gospodyni programu kulinarnego „Ewa Gotuje”.

– Wygłodzony karp jest nie tyle, że zdrowy, ile po prostu smaczniejszy. Dobrze jest przegłodzić rybę przed odłowem, ale nie tylko z karpiem tak jest. Podobnie robi się ze ślimakami. Nie karmi się ich, żeby się wyczyściły – zdradziła w rozmowie z „Super Expressem”.

Z pewnością tego typu rady nie licują z poglądami osób walczących o humanitarne traktowanie karpi.

ZOBACZ: Dlaczego nie powinno się kupować żywego karpia?

Ewa Wachowicz
fot. Instagram:@ewawachowicz

RadioZET.pl/se.pl/MF