Afera po rzucaniu jedzeniem w "MasterChef Junior". TVN wydało oświadczenie: "To rekwizyty"
Ostatni odcinek "MasterChef Junior" wywołał skandal w sieci. Internauci po scenie rzucania tortami znów zarzucili produkcji marnowanie jedzenia. TVN wydało oficjalne oświadczenie w tej sprawie.
Ostatnie odcinki "MasterChef Junior" nie spodobały się polskim widzom. Na ekranie mogliśmy zobaczyć m.in. wylewanie sosów oraz rzucanie makaronem. Finałowy odcinek przelał czarę goryczy - uczestnicy i jurorzy zaczęli oburzać się tortami. W mediach społecznościowych zawrzało od krytycznych komentarzy.
- A czy to jest konieczne, żeby w tak okropny sposób marnować jedzenie? 47 tortów do śmieci? Dla mnie moralnie to skandaliczne. Jak tłumaczyć dzieciom szacunek do jedzenia?
- Jestem w szoku! Tylko po to, żeby sprzadać show marnują się kilogramy jedzenia?! Dzieci zamiast wynieść coś z programu uczą się, jak fajnie można je zmarnować. Co to za pomysł?! Jak nie litry sosów, to 40 tortów! Żaden ze mnie hejter, ale to, co się w tym programie promuje, jest strasznie słabe!
- To jakieś nieporozumienie, stoimy w obliczu strasznego kryzysu, wszędzie nawołujemy do ograniczenia zanieczyszczeń i w trosce o matce ziemi powinniśmy ograniczyć kupowanie. W tym programie zaprzecza się temu wszystkiemu. W tamtym tygodniu obrzucali się makaronem w otoczeniu różnych sosów a tydzień później tortami. Może ci ludzie nic nie wiedzą o globalnym ociepleniu. Tort jest ciastem wyjątkowym ale mniejsza o to. Młodzi ludzie powinni brać przykład od mądrych i wiedzieć że jedzenia się nie marnuje. Za kilka miesięcy będzie inaczej, może wtedy ktoś się obudzi - czytamy w komentarzach na profilu Facebookowym programu.
TVN wydało oświadczenie ws. marnowania jedzenia w "MasterChef Junior"
TVN postanowiło odnieść się do negatywnych komentarzy. W odpowiedzi pod wpisem pojawiło się oświadczenie stacji.
- W programach „MasterChef” i „MasterChef Junior” skrupulatnie podchodzimy do kwestii wykorzystania produktów spożywczych. Produkcja zawsze dba o rozsądne planowanie ilości artykułów niezbędnych do przygotowania potraw przez uczestników, tak aby nie generować nadwyżek i strat żywności. Jednocześnie rozumiemy i podzielamy obawy widzów związane z wykorzystaniem produktów. Dlatego wszelkie elementy pojawiające się w scenach niezwiązanych bezpośrednio z konkurencjami gotowania to rekwizyty wykonane przez naszych specjalistów. Scenografia tworzona jest m.in. z nietoksycznych pian, modelin plastycznych oraz tworzyw silikonowych. Chcielibyśmy również podkreślić, że wartościowa żywność - która pozostaje po realizacji telewizyjnej - jest zabezpieczana i zagospodarowywana lub przekazywana np. do schronisk dla zwierząt - zaznaczono.
Nie wszyscy uwierzyli w tłumaczenie twórców programu. Internauci zauważają, że podczas rzucania tortami dzieci m.in. oblizują palce. Dodatkowo komentujący podkreślają, że wciąż promuje się w ten sposób marnowanie jedzenia - dzieci przed telewizorami nie wiedzą, czy produkty są sztuczne, czy prawdziwe.
RadioZET.pl/PCh