Obserwuj w Google News

Pierniczki last minute – zdążysz je zrobić tuż przed świętami!

Redakcja
3 min. czytania
27.11.2018 22:04

Święta tuż-tuż, a Ty nie upiekłaś pierniczków? Spokojnie, jeszcze zdążysz! Skorzystaj z naszego przepisu na pierniczki last minute – będą idealne, nawet jeśli zrobisz je dzień przed wigilią.

Pierniczki last minute – zdążysz je zrobić tuż przed świętami!
fot. Shutterstock

Sam ich zapach sprawia, że w domu od razu czuć świąteczną atmosferę, a smak przywodzi na myśl najpiękniejsze wspomnienia świątecznych dni spędzonych z najbliższymi. Korzenne pierniczki, bo o nich mowa, to słodkości, bez których większość z nasz nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia. Wszystkie „perfekcyjne panie domu” wiedzą, że należy przygotować je przynajmniej kilka tygodni przed świętami, bo klasyczne ciasto piernikowe po upieczeniu jest dość twarde i potrzeba czasu, by zmiękło. Czy oznacza to, że jeśli nie pomyślałaś o tym odpowiednio wcześnie, w tym roku będziesz musiała obyć się bez tych łakoci na wigilijnym stole? Absolutnie nie! Wystarczy, że wykorzystasz nasz przepis na pierniczki last minute! Są mocno chrupiące z wierzchu, ale delikatne i miękkie w środku, nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu, ale można je też przechowywać równie długo jak klasyczne pierniczki, a w dodatku – zawsze się udają!

Przepis na pierniczki last minute

Sekret pierniczków w wersji „na szybko” tkwi w odpowiednich proporcjach składników. To dzięki nim ciasteczka nie są zbyt twarde, ale jednocześnie zachowują swoją charakterystyczną chrupkość. Dlatego przygotowując ciasto, trzymaj się ściśle przepisu.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g miodu wielokwiatowego lub akacjowego
  • 120 g masła
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 2 duże łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 duże jajka
 
 

Sposób przygotowania: mąkę, sodę, cukier puder i kakao przesiej razem w jednym naczyniu. W połączonych suchych składnikach zrób wgłębienie i umieść w nim posiekane, zimne masło, jedno jajko oraz miód. Zagnieć ciasto. Powinnaś wyrabiać je krótko (długie mieszanie nie służy ciastu kruchemu i może sprawić, że po upieczeniu będzie ono zbyt twarde), a jednocześnie na tyle intensywnie, by wszystkie składniki idealnie się połączyły. Nie jest to łatwe, dlatego najlepiej użyć do tego robota kuchennego, takiego jak np. Bosch MUM 4880. Ten praktyczny sprzęt z dużą misą pomoże Ci przygotować jednorazowo aż 2 kg ciasta, a mikser oraz bogaty zestaw końcówek do mieszania sprawią, że ciasto zawsze będzie idealnie wyrobione. Gotowe ciasto owiń folią aluminiową i włóż do lodówki na ok. 60 min. Następnie rozwałkuj je na grubość ok. 4–5 mm i wykrawaj pierniczki. Umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 13–15 min. Czas przygotowanie pierniczków możesz skrócić, piekąc kilka porcji jednocześnie. To szczególnie przydatne rozwiązanie, gdy planujesz upiec większą ilość. Upewnij się jednak, że temperatura jest jednakowa w całym piekarniku. Taką gwarancję daje Ci funkcja termoobiegu 3D, którą znajdziesz w piekarniku HBA314BS0 marki Bosch. Dzięki optymalnej dystrybucji ciepła na 3 poziomach równocześnie Twoje wypieki zawsze będą perfekcyjne, a Ty zaoszczędzisz tak cenny w okresie świątecznym czas.

Gdy pierniczki ostygną, możesz je ozdobić lukrem (bez trudu zrobisz go sama, łącząc cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny aż do uzyskania gładkiej, lepkiej masy), czekoladą lub kolorowymi polewami i bakaliami. W kulinarne przygotowania do świąt koniecznie zaangażuj bliskich. Wspólnie pieczenie to naprawdę doskonała zabawa zarówno dla małych, jak i dużych domowników, a także przyjaciół i znajomych. Umówcie się na pierniczkowe party i spędźcie razem czas, słuchając świątecznych piosenek i tworząc słodkie renifery, bałwanki i śnieżynki.

Świąteczne pierniczki nie tylko do jedzenia

Czy wiesz, że korzenne pierniczki są doskonałe nie tylko do… jedzenia? Te aromatyczne ciasteczka mogą być także słodkim prezentem dla kogoś bliskiego. Wystarczy, że porcję pierniczków zapakujesz w ozdobną puszkę lub przezroczysty celofan z piękną kokardą, i podarujesz ukochanej osobie. Możesz być pewna, że taki własnoręcznie zrobiony upominek doprawiony szczyptą miłości ucieszy obdarowanego dużo bardziej niż prezent kupiony w sklepie. Pierniczki możesz także wykorzystać jako pachnącą ozdobę choinkową. Jeśli planujesz zawiesić swoje wypieki na świątecznym drzewku, pamiętaj, by przed pieczeniem we wszystkich ciasteczkach zrobić małe dziurki, przez które później będziesz mogła przewlec wstążkę. Łakocie sprawdzą się także jako nietypowe wizytówki na wigilijny stół. Na pierniczkach napisz lukrem imiona gości, przewiąż je wstążeczką razem z ozdobną serwetką i ułóż na nakryciach. W ten sposób każda z zaproszonych osób nie tylko będzie wiedziała, gdzie ma usiąść, lecz także otrzyma słodką przekąskę na powitanie.

 

Artykuł powstał we współpracy z siecią sklepów AGD, RTV, Multimedia Max Elektro oraz Ogólnopolską Siecią Studiów Kuchennych Max Kuchnie.