slot: premiumboard
slot: topscroll
topscrollRun:
Obserwuj w Google News

Pieczenie pizzy z Wujkiem Paolo w radiowym studiu? Takie rzeczy tylko w Radiu ZET

2 min. czytania
06.03.2024 16:36

Czy da się upiec pizzę w radiowym studiu? W Radiu ZET wszystko jest możliwe, a z pomocą takiego gościa przygotowanie tradycyjnego włoskiego placka to sama przyjemność. W wieczornym programie „Lubię to w Radiu ZET” pojawił się gwiazdor TikToka, Wujek Paolo.

Wujek Paolo Radio ZET
fot. Radio ZET
slot: billboard
slot: billboard

„Lubię to w Radiu ZET” to interaktywna audycja, w której Mateusz Ptaszyński przenosi nas między 20:00 a 23:00 w ekscytujący świat internetu. W pierwszej godzinie programu nie brakuje interesujących gości bijących rekordy popularności w sieci. We wtorek gościliśmy Pawła Nowakiewicza, czyli słynnego Wujka Paolo, który wie wszystko na temat pizzy.

Rozlicz PIT i przekaż 1,5 procent na Fundację Radia ZET

Redakcja poleca

Wujek Paolo w Radiu ZET. Upiekliśmy pizzę w radiowym studiu

Wśród polskich użytkowników TikToka nie ma chyba nikogo, kto chociaż w życiu nie widział filmików autorstwa Wujka Paolo. Jego nagrania mogą pochwalić się ponad 6,5 milionami polubień. Słynny pizzaiolo, który prowadzi swoją własny lokal w Redzie, jest prawdziwym specjalistą od pizzy. Czy ma włoskie korzenie?

– Kocham pizzę od małego. Wzięło się to stąd, ze ludzie kojarzą mnie jako Wujka Paolo czy po prostu Paolo. Pracowałem z Neapolitańczykami trzy lata w Trójmieście. Będąc z nimi i pracując razem, nauczyłem się języka włoskiego. Korzeni włoskich nie mam. Jestem Polakiem – wyznał w Radiu ZET.

Oprócz pieczenia razem pizzy w studiu nie mogło również zabraknąć interesujących pytań od naszych słuchaczy. Jednego z nich Wujek Paolo postanowił nawet nagrodzić biletem na specjalne warsztaty w jego pracowni. Pytanie dotyczyło znaczenia mąki i drożdży w przygotowaniu pizzy.

– Od lat pracuję na drożdżach świeżych. Jestem do tego przyzwyczajony. Mam wtedy genialną kontrolę nad całym procesem wyrastania. Nigdy nic się jeszcze złego nie stało. Jestem tradycjonalistą, który jak się do czegoś przywiąże, to zazwyczaj tego nie zmieniam. Co do typu mąki. Proponuję typ doppio zero, czyli podwójna zerówka. Pizzę możesz jednak też zrobić z mąki z marketu. To nie musi być dedykowana mąka do pizzy, ale generalnie im bardziej mąka będzie dedykowana do dłuższego czasu wyrastania, tym lepiej.

Co Wujek Paolo myśli o słynnej pizzy z ananasem, która od lat wywołuje mnóstwo kontrowersji, a wielu miłośników włoskiego przysmaku nazywają pizzę hawajską prawdziwą profanacją? Słuchacz zapytał o grubość plastra ananasa. Odpowiedź naszego gościa była jednoznaczna.

Taka grubość, żebyś po zjedzeniu pizzy dobrze nabił tego ananasa na widelec i zjadł jako deser – zażartował Paolo i przyznał, że odradza łączenia na pizzy owoców z mięsnymi dodatkami.

Nie przegap
Wersow Oskar Cyms Radio ZET
10 Zobacz galerię
fot. Radio ZET
slot: leaderboard_pod_art