Nie żyje Naomi Pomeroy. Uczestniczka "Top Chefa" zginęła w straszym wypadku
Zmarła Naomi Pomeroy. 49-letnia uczestniczka programu "Top Chef" oraz szefowa kuchni nagrodzona James Beard Award zginęła w wypadku na rzece.
Naomi Pomeroy nie żyje. Uczestniczka "Top Chefa" miała straszny wypadek
13 lipca 2024 roku odeszła Naomi Pomeroy. Była amerykańską szefową kuchni, która zyskała rozpoznawalność dzięki udziałowi w programie "Top Chef". Jak podaje Deadline, kobieta zmarła w wypadku na rzece Willamette River. Miała 49 lat. Pomeroy była jedną z kilku osób spływających w dół rzeki znajdującej się w pobliżu miasta Corvallis w stanie Oregon. Płynęła na desce typu SUP, która doprowadziła do śmierci kobiety.
W pewnym momencie grupa pływająca po rzece utknęła przez pniak wystający z rzeki. Pomeroy wpadła do wody i została wciągnięta pod powierzchnię, skąd nie mogła wypłynąć. Wszystko dlatego, że była przypięta do deski. W wypadku brali udział jej mąż Kyle Linden Webster i jeszcze jedna osoba, którym udało się wrócić na brzeg. Niestety Pomeroy utonęła w rzece.
Szeryf hrabstwa Benton Jef Van Arsdall, skomentował wypadek. - Zarówno wczoraj, jak i dzisiaj biuro szeryfa hrabstwa Benton zleciło zastępcom patrolu piechoty morskiej, a także personelowi poszukiwawczo-ratowniczemu, kontynuację wysiłków mających na celu odnalezienie ofiary. Zanieczyszczenia w rzece, prądy i poszarpane skały sprawiają, że prowadzenie jakichkolwiek poszukiwań eksploracyjnych pod wodą jest niebezpieczne dla nurków. Będziemy kontynuować nasze starania, aby znaleźć ofiarę i dać rodzinie i całej społeczności domknięcie - porzekazano.
Naomi Pomeroy: najważniejsze osiągnięcia
W 2007 roku Pomeroy i jej sous chefowa Mika Paredes, otworzyły lokal o nazwie Beast. Restauracja stała się znana, dzięki czemu w 2009 roku znalazła się na liście 10 najlepszych nowych szefów kuchni w USA według magazynu "Food & Wine". Lokal został zamknięty w czasie pandemii koronawirusa. Najnowszym przedsięwzięciem Pomeroy był bar Expatriate, który założyła wraz z mężem.
Pomeroy wystąpiła w "Top Chefie", by wspomóc Seed Savers Exchange - organizację non-profit z siedzibą w pobliżu Decorah w stanie Iowa, która chroni tradycyjne odmiany roślin. W 2014 roku została nagrodzona nagrodą James Beard Award for Best Chef Pacific Northwest.
Źródło: Radio ZET/Deadline