To jeden z najzdrowszych owoców, ale Polacy nie wiedzą, że rośnie tuż obok
Niewielu Polaków wie, że to jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Łatwo dostępny, a niestety wciąż niedoceniany. Jest składnikiem nalewek, a także różnych przetworów. O jakim owocu mowa? Poznajcie szczegóły.
Natura podarowała nam mnóstwo cennych owoców. Niestety nie wszystkie cieszą się popularnością, a szkoda, bo wiele z nich ma mnóstwo wartości odżywczych. Są też takie, które lepiej omijać. Mimo olbrzymiej wiedzy i dostępu do wiadomości wciąż jeszcze wiele osób nie zna jednego z najzdrowszych owoców na świecie. Kojarzycie małe, ciemnożółte kuleczki? Charakteryzują się kwaśno-gorzkim smakiem. O czym mowa? Oczywiście o rokitniku.
Rokitnika z pewnością doskonale znają miłośnicy nalewek. Z racji na charakterystyczny kwaśno-gorzki smak owoców najczęściej wykorzystywany jest jako składnik nalewek, rzadziej przetworów. Warto jednak przyjrzeć się jemu bliżej i poznać jego właściwości, ponieważ rokitnik, zwany „cytryną północy” zawiera w sobie wiele prozdrowotnych odżywczych składników.
Quiz: Quiz. Owoce w ogrodzie i sadzie. Test wiedzy o uprawie
Dlaczego warto jeść rokitnik?
Być może rokitnik wielu osobom nie przypadnie do gustu ze względu na smak. Jednak jeśli już wam zasmakuje, warto się z nim polubić. Ciemnożółty owoc to skarbnica witamin. Warto zacząć od tego, że ma on więcej witaminy C niż popularna cytryna. Ponadto znajdziemy tam witaminy z grupy B, K, D, E i A. To również źródło błonnika i karotenoidów. Nie zapomnijmy, że rokitnik to także źródło:
- żelaza
- magnezu
- sodu
- cynku
- selenu
- wapnia
- potasu
- krzemu
- fosforu
Rokitnik może być składnikiem dżemów i przetworów, warto jednak spróbować go w czystej postaci, co przełoży się na lepsze wykorzystanie cennych składników, które są w nim zawarte.
Rokitnik objęty częściową ochroną
Miłośnicy tego owocu powinni go zbierać od sierpnia do października. Należy pamiętać, że w Polsce rokitnik objęty jest częściową ochroną. Co w praktyce oznacza, że nie można go zbierać wzdłuż linii brzegowej Bałtyku na klifach i wydmach. Nie wolno też uszkodzić drzewa podczas zbiorów. Pamiętajcie, że rokitnik posiada kolce, co może nieco utrudnić zbieranie owoców.
Źródło: Radio ZET/Smakosze/ Science Direct