Kolejna platforma ma dość. Jeszcze w tym roku roześle „delikatne przypomnienie”
Zdaje się, że platforma Max straciła cierpliwość do użytkowników, którzy na potęgę współdzielą konta. Serwis miał zacząć wprowadzać zmiany z początkiem 2025 roku, jednak jak zapowiedziano, jeszcze w tym roku niektórzy użytkownicy otrzymają „delikatne przypomnienie”.
Platforma Max rozpoczyna walkę ze współdzieleniem kont
Platformy streamingowe cieszą się dużą popularnością. Nic dziwnego, można tam znaleźć sporo interesujących nas tytułów. Wraz ze wzrostem tego rodzaju serwisów, popularne stało się również współdzielenie kont. Użytkownicy regularnie wymieniają się hasłami i często dzielą opłatami, co pozwala im nieco zaoszczędzić pieniądze. Netflix uznał taką praktykę za nieuczciwą i jakiś czas temu postanowił rozprawić się z tego rodzaju subskrybentami. Jednak nawet po zaostrzeniu przepisów, sprytni fani filmów i seriali szybko znaleźli sposób, aby znów móc dzielić się jednym kontem ze znajomymi. Netflix kolejny raz staje więc do walki i zaostrza przepisy.
W ślad za najpopularniejszą platformą streamingową idą inni. Jakiś czas temu na podobny krok zdecydowała się platforma Disney+. Teraz to samo w planach ma serwis Max. W momencie, kiedy platformy streamingowe zaczęły zaostrzać swoje regulaminy, coraz więcej osób przewidywało, że wkrótce to samo zrobi Max. I nie mylili się. Początkowo mówiono, że platforma planuje wprowadzić zmiany wraz z początkiem nowego roku, jednak wygląda na to, że użytkownicy poszli o krok za daleko i mocno zdenerwowali osoby decyzyjne, więc walka ze współdzieleniem kont zacznie się szybciej, bo jeszcze w 2024 roku.
Quiz: Tylko prawdziwy fan polskiego kina zgarnie 100%. Wiesz, kto wyreżyserował te filmy?
Serwis Max wprowadza zakaz współdzielenia kont
Serwis Max postanowił rozprawić się z osobami, które dzielą się swoim kontem z osobami spoza gospodarstwa domowego. Podczas Wells Fargo TMT Summit w Rancho Palos Verde w Kalifornii, dyrektor generalny i prezes Global Streaming and Games w Warner Bros. Discovery JB Perrette zdradził, że już w najbliższych dniach użytkownicy otrzymają „delikatne przypomnienie” o zakazie, jaki widnieje w regulaminie. Początkowo Max skupi się na subskrybentach, którzy wykazują się największą aktywnością, jeśli chodzi o współdzielenie kont. Później takie przypomnienie dostaną wszystkie osoby, które dzielą się hasłem.
To trudne zadanie, aby ustalić to wszystko i zweryfikować użytkowników. Zaczniemy od wysyłania wiadomości do osób, które naszym zdaniem najwięcej korzystają z serwisu. Wprowadzimy możliwość dodania kolejnej osoby, zaczynając od pierwszego kwartału. Następnie, gdy otrzymamy dane, będziemy stopniowo wprowadzać ograniczenia
Oprócz tego Max podobnie jak jego konkurenci planuje wprowadzić możliwość dodania kolejnego użytkownika. Będzie to jednak wiązało się z dodatkową opłatą. Póki co stawka ani dokładna data wprowadzenia usługi nie jest jeszcze znana.
Źródło: Radio ZET/Deadline.com/Kultura.gazeta.pl