Wielkanoc - ZWYCZAJE i TRADYCJE świąt wielkanocnych. Jak obchodzimy Wielkanoc w Polsce?

02.04.2021 12:22

Jakie są tradycje i zwyczaje wielkanocne? Informacji na ten temat co roku nawet na kilka tygodni przed Wielką Niedzielą szuka wielu Polaków. Choć do świąt pozostało jeszcze trochę czasu, to już teraz warto sprawdzić, jakie zwyczaje i tradycje wiążą się z Wielkanocą. Szczegółowe informacje na ten temat zamieszczamy poniżej.

Wielkanoc - ZWYCZAJE i TRADYCJE świąt wielkanocnych. Jak obchodzimy Wielkanoc w Polsce?
fot. SHUTTERSTOCK

Wielkanoc 2021 - tradycje, zwyczaje i obchody świąt wielkanocnych w Polsce. Jak obchodzimy to święto w naszym kraju? Odpowiadamy na pojawiające się pytania i przedstawiamy szczegółowe informacje.

Wielkanoc - tradycje i zwyczaje świąt wielkanocnych

Jakie zwyczaje i tradycje związane są z Wielkanocą? Jedną ze świątecznych tradycji jest chodzenie do kościoła i święcenie wielkanocnej palmy, na pamiątkę wjazdu Jezusa do Jerozolimy. Kiedyś taką palemkę wykonywało się samodzielnie m.in. z trzciny, wierzby, ziół, bukszpanu oraz sztucznych i suszonych kwiatów. Obecnie jednak coraz częściej ludzie decydują się na kupno gotowej już palmy. Przypominamy, że Niedziela Palmowa wypada 7 dni przed Wielkanocą - w tym roku 28 marca. Święto to rozpoczyna także Wielki Tydzień.

Święta wielkanocne 2021 - DATA, DNI WOLNE: kiedy Wielkanoc i kiedy jest wolne?

Innym wielkanocnym zwyczajem jest chodzenie do kościoła ze święconką. Pokarmy wchodzące w skład święconki to zazwyczaj jaja, które symbolizują nowe życie, baranek symbolizujący Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa, sól kuchenna, pieprz, chleb, wędlina, kiełbasa, chrzan oraz świąteczne ciasta. Dodatkowo koszyk, najczęściej z wikliny, przyozdabia się listkami bukszpanu lub borowiny. Ze święconką do kościoła chodzi się w sobotę, dzień przed Wielkanocą. Następnie poświęcone pokarmy spożywamy podczas świątecznego, niedzielnego śniadania. Oprócz tego na stole znajdują się tradycyjne potrawy wielkanocne w Polsce jak: żurek z jajkiem, biała kiełbasa, czy mazurek na deser.

Stół wielkanocny - co powinno się znaleźć na świątecznym stole? [POTRAWY]

Kolejną tradycją wielkanocną jest robienie pisanek. To zwyczajowa nazwa jajka zdobionymi różnymi technikami. Dawniej zdobieniem zajmowały się wyłącznie kobiety, mężczyźnie zaś nie wolno było wchodzić w tym czasie do pomieszczenia. Obecnie dekorowaniem jaj zajmują się wszyscy domownicy, a przede wszystkim dzieci. Co ciekawe, w zależności od techniki zdobienia, świąteczne jajka mogą mieć różne nazwy - drapanki, kraszanki, pisanki, oklejanki, nalepianki oraz ażurki. Dzielenie się poświęconym jajkiem przed wielkanocnym śniadaniem, podobnie jak bożonarodzeniowy zwyczaj łamania się opłatkiem, jest wyrazem przyjaźni.

Święta wielkanocne - jak się je obchodzi w Polsce?

Śmigus-dyngus, który obchodzi się w Wielkanocny Poniedziałek, inaczej Lany Poniedziałek, polega na wzajemnym oblewaniu się wodą. Dawniej Słowianie uważali, że lanie się wodą sprzyja płodności, dlatego oblewano przede wszystkim panny na wydaniu. Obecnie, w odróżnieniu od pierwotnych tradycji, wodą oblewa się wszystkich, bez wyjątków. Zwyczaj ten popularny jest przede wszystkim wśród dzieci i młodzieży, które w okresie wielkanocnym kupują specjalne pistolety na wodę lub balony wodne.

W dawnych czasach wielkanocną tradycją było także przestrzeganie postu. W tym czasie ograniczano spożywanie m.in. mięsa, cukru, czy nabiału. Zazwyczaj jedzono jedynie żur i śledzie. W związku z tym w Wielki Piątek, z wielkiej radości związanej z końcówką postu, urządzano tzw. pogrzeb żuru i śledzia. Okoliczni mieszkańcy wsi zakopywali w przygotowanym wcześniej dole wspomniane potrawy. Dodatkowo w niektórych regionach Polski zasypywano także garnek z popiołem. Miał on symbolizować koniec smutku i nadejście radości.

RadioZET.pl